АФП: Засега Европарламентът няма кого да обсъжда

Изтощените лидери на Европейския съюз отложиха маратонската среща на върха до вторник, по време на която се бореха да запълнят най-добрите постове след майските избори, които нарушиха баланса на силите на ЕС.

28-те лидери на ЕС се срещнаха в Брюксел в неделя, опитвайки се да намерят изход от задънената улица за това кой ще направлява блока през следващите години през задаващите се предизвикателства на Брекзит и възхода на популистки партии в Европа.

Въпреки повече от 18 часа преговори, те все още трябва да намерят начин да преодолеят опозицията на френско-германския компромис за това кой ще стане новият шеф на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока.

"Създаваме образ на Европа, който не е сериозен", заяви френският президент Еманюел Макрон пред журналисти, след като лидерите отложиха срещата до 11.00 часа във вторник.

С предизвикателствата от изменението на климата до нелибералната демокрация, ЕС трябва да реформира начина, по който взема решения и да избягва да става "заложник" на малки групи, каза Макрон.

След прекъсването днес германският канцлер Ангела Меркел заяви пред репортери, че все още "се надява, че с добра воля ще бъде постигнат компромис".

Компромисът, който Меркел и Макрон уж постигнаха по време на срещата на върха на Г-20 в Япония, призова холандският социалдемократ Франс Тимерманс да оглави комисията, а не консервативния му съперник от Германия Манфред Вебер.

Вместо това Вебер ще бъде предложен за председател на Европейския парламент, където той е начело на най-големия политически блок. Либерален кандидат щеше да наследи Доналд Туск като председател на Съвета на Европейския съюз.

Но когато Меркел представи това на колегите си от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), няколко от тях се разбунтуваха и срещата на върха изпадна в криза, тъй като правителствените ръководители сновяха между срещи в кулоарите в неделя вечер и понеделник.

Тимерманс все още е кандидат

ЕНП все още е най-големият блок в Европейския парламент, но вече не е доминиращата сила след изборите през май.

Либералите, сред които и поддръжниците на Макрон, все по-категорично настояват за избора на най-добрите работни места, след като те и Зелените постигнаха огромни придобивки на последните избори.

Въпреки че Социалдемократическият блок също загуби позиции, Тимерманс, първи и настоящ заместник-председател на Комисията, се появи като компромисен кандидат, който да оглави мощната изпълнителна власт.

Според нов план, Тимерманс ще ръководи комисията и Кристалина Георгиева от ЕНП, българка, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, ще стане председател на Европейския съвет, казаха няколко европейски източници за AФП.

Но по-късно българският премиер Бойко Борисов заяви пред медиите на страната си в Брюксел, че либералите блокират Георгиева за шеф на съвета.

Междувременно, според източници, либерал би могъл да замени външния министър италианката Федерика Могерини. Това може да бъде или белгийският премиер Шарл Мишел, или датският политик Маргрете Вестагер, сегашният комисар по антитръстовите въпроси.

Огромно разочарование

Що се отнася до председателя на Европейския парламент, добавиха източниците, Вебер може да бъде първи с мандат две години и половина, след което Ги Верхофстад, бивш белгийски премиер, който ръководи либералната група в Асамблеята, да бъде начело на парламента още толкова.

Патовата ситуация продължава вече седмици. Срещата на върха на ЕС на 20-21 юни не успя да реши различията по отношение на кандидатите.

Тимерманс, като заместник-председател на Комисията през последните пет години, си е създал врагове в източната част на ЕС, но не е ясно дали те имат достатъчно подкрепа, за да блокират неговата кандидатура.

Той оглави усилията на ЕС да наложи визията си за върховенството на закона върху авторитарно-ориентираните източни страни и твърдо се противопоставя на Унгария и Полша.

Испанският премиер Педро Санчес, социалист, обвини мнозинството от ЕНП, че се е отказало от сделката да даде на Тимерманс работата на комисията и на Вебер най-висшата парламентарна позиция.

Санчес говори за "огромно разочарование" след "много интензивна нощ и ден, много дълго".

За да може кандидатът да продължи напред, той или тя трябва да осигури подкрепата на 21 от 28-те лидери на ЕС, представляващи 65% от населението на блока.

Европейският парламент, който също участва в процеса на вземане на решения, трябва да обсъди кандидатите в учредителната си сесия след изборите, започваща във вторник. /АФП