Африка ще чака дълго ваксините срещу COVID-19

Африка ще трябва да изчака "седмици, ако не и месеци", преди да получи ваксините срещу коронавируса, одобрени от Световната здравна организация, твърдят служители, работещи за доставката на животоспасяващите дози за континента.

Досега чрез различни инициативи са осигурени близо 900 милиона дози, достатъчни да ваксинират около 30% от 1,3 милиарда души на континента тази година.

Поръчките на богатите държави, недостигът на финансиране, регламентите и изискванията на логистиката за осигуряване на студена верига забавиха процеса на ваксинация в Африка.

„Светът е на ръба на катастрофален морален провал и цената ще бъде платена с живота и поминъка на хората в най-бедните страни“, предупреди ръководителят на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

„Призивите за справедливост нарастват. Близо 40 милиона дози са приложени в поне 49 държави с по-високи доходи, в сравнение с едва 25 дози, дадени само в една от страните с най-ниски доходи”, заяви Гебрейесус. "Не 25 милиона, не 25 000, а само 25", каза той, без да споменава за коя държава става дума.

Досега никоя от основните ваксини все още не е прилагана в Африка, два месеца след първите ваксинации в Европа.

Коалиция от организации и активисти, наречена The People's Vaccine Alliance, установи, че „богатите нации, представляващи едва 14% от населението на света, са закупили повече от половината (53%) от всички най-ефикасни ваксини“. Това включва всички ваксини, произведени от Moderna за 2021 г. и 96% от очакваното производство на Pfizer.

Канада оглавява класацията - според данните на аналитичната компания Airfinity, "Канада е поръчала достатъчно дози, за да ваксинира всеки канадец пет пъти". Голяма част от търсенето на по-богатите страни трябва да бъде задоволено, преди страните с по-ниски доходи да могат да получат достъп до ваксините.

В Африка ситуацията поражда спомени от 90-те години, когато в САЩ се провежда антиретровирусно (ARVs) лечение за ХИВ / СПИН. Въпреки че Африка има много по-голяма популация от хора, заразени с ХИВ, бяха необходими повече от шест години, преди животоспасяващото лечение да стане достъпно за африканците.

Дванадесет милиона души са починали в Африка от свързаните със СПИН усложнения за едно десетилетие, а паралелно с това смъртността в САЩ спадна драстично, сочат анализи на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Стотици активисти за борба със СПИН шестваха в знак на протест срещу бездействието на правителството на Южна Африка при предоставянето на антиретровирусни лекарства на заразените с вируса на ХИВ/СПИН през август 2003 г. в Дърбан.

Изпълнителният директор на UNAids Уини Бянима е в челните редици на тези, които сега отправят апел за справедливост към производителите на ваксини срещу коронавируса.

"Не искаме от тях да имат финансови загуби", каза тя пред Би Би Си. При ARVs-препаратите натискът от страна на хората, живеещи с ХИВ и защитниците на правото на живот, накара правителствата да разрешат производството на генерични лечкарства, които бяха много по-достъпни. „Цената [на антиретровирусното лечение на човек] спадна от 10 000 долара годишно [на човек] до само 100 долара годишно“.

Бянима настоява за същия подход при ваксините за COVID-19, призовавайки фармацевтичната индустрия "да не се ръководи само от желанието за супер печалби”. „Те все още могат да печелят, дори ако споделят своите формули”, добави тя.

Ръководителят на СЗО също призовава за справедливост: "Дори когато говорят за справедлив достъп, някои държави и компании продължават да дават приоритет на двустранните сделки, заобикаляйки Covax и повишавайки цените”, заяви той.

Covax е инициатива на СЗО и Алианса на ваксините за справедливо разпространение на ваксините срещу коронавируса по целия свят.

„Повечето доставки на водещите ваксини са предварително поръчани и разпределени между богатите държави, дори преди да бъдат предоставени пълните данните за безопасността и ефикасността им“, каза д-р Ричард Михиго, ръководител на имунизацията в офиса на СЗО в Африка.

-----------------------------------------------------

Ан Сой, Би Би Си

Категории: