Африканската банка за развитие одобри 1,5 млрд. долара за продоволствената криза

Директорът на Африканската банка за развитие (АБР) одобри спешна програма на стойност 1,5 млрд. долара за облекчаване на последиците от влошаването на продоволствената несигурност в резултат на войната в Украйна.

Акинвуми Адесина, президент на Африканската банка за развитие

Около 20 млн. земеделски стопани на континента ще се възползват от фонда, тъй като Африка е изправена пред недостиг на поне 30 млн. метрични тона храни, особено пшеница, царевица и соя, внасяни от Русия и Украйна.

"Сумата от 1,5 млрд. щатски долара.... ще бъде използвана в подкрепа на африканските държави да произвеждат храна и то бързо", заяви пред медиите президентът на групата на АБР Акинвуми Адесина преди годишните общи събрания в столицата на Гана Акра.

Програмата има за цел да подпомогне производството на 38 млн. тона храна. Те ще се състоят от 11 млн. тона пшеница, 18 млн. тона царевица, 6 млн. тона ориз и 2,5 млн. тона соя.

"Хранителната помощ не може да изхрани Африка. Африка не се нуждае от купа в ръката. Африка се нуждае от семена в земята и от механични комбайни, които да събират обилната храна, произведена на място", заяви Адесина.

"Африка ще се изхранва с гордост, защото и под достойнството ѝ да се моли за храна."

Програмата има за цел да достави семена, торове и услуги на земеделските стопани и да подпомогне управлението след прибиране на реколтата, се казва в изявление на АБР. Тя ще осигури и финансиране и кредитни гаранции за широкомащабни доставки на торове.

Според изявление на АБР програмата за производство на храни "е безпрецедентна всеобхватна инициатива за подпомагане на дребните земеделски стопани за запълване на недостига на храни".

Цената на пшеницата в Африка се е покачила с над 45% след нахлуването на Русия в Украйна.

Цените на торовете се повишиха с 300% и континентът е изправен пред недостиг от 2 млн. тона торове.

В много африкански държави вече се наблюдава покачване на цените на хляба и други хранителни продукти, което се влошава от поскъпването на горивата за транспорт.

"Ако този недостиг не бъде компенсиран, производството на храни в Африка ще намалее с поне 20 % и континентът може да загуби над 11 млрд. щ. д. от стойността на произведените храни", заяви АБР. /БГНЕС, АФП

Акра / Гана