АИИБ представи последните тенденции в игралната индустрия

Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИБ) представи последните тенденции в игралната индустрия в България и Европа и ролята на България като технологичен хъб за водещи кампании в хазартния сектор в Интер Експо Център, предаде репортер на БГНЕС.

Ангел Ирибозов, председател на УС на АИИБ, подчерта, че значението на сектора за икономиката е голямо. Той заяви, че индустрията е една от най-бързо развиващите се и приходите в световен мащаб ще нараснат до 700 млрд. долара.

По отношение на българската икономика, Ирибозов каза: "През 2022 г. данъчните приходи са нараснали с 36% - около 327 млн. лева. Внесени са 286 млн. лева, което е нарастващо ниво на данъчните приходи със 100% събираемост".

"Регистрираните хазартно зависими лица към 30 септември са 21 380 души. Всеки може да се регистрира като зависим и тези лица нямат достъп до игралните зали", коментира той, като отбеляза, че секторът подсигурява много работни места, а България е технологичен хъб за водещи световни компании, които са производители в този бранш и особено в гейминга.

От своя страна д-р Йорг Хофман, старши партньор в адвокатската кантора Melchers с голям опит в игралната юридическа практика, отбеляза, че технологиите движат игралния сектор напред.

"Регулаторите, законодатели и политиците трябва да бъдат запознати с технологичните тенденции. Важна е защитата на потребителя и играча. Търсенето на мобилните игри е все по-голямо, особено при младите хора", допълни той.

Хофман заяви, че ИИ и усъвършенстваната реалност имат все по-голямо значение. Преди се играеше във физически казина и зали. Днес обаче технологиите определят тенденцията и усъвършенстват потребителското преживяване. ИИ също може да открива проблемно поведение на играча и да му помогне да не се стига дотам", каза още Йорг Хофман. "София и България осъзнаха тенденциите и имат отлична репутация", добави той.

Генералният секретар на Европейската асоциация за изучаване на хазарта Питър Ремерс предположи, че създаването на Асоциация за отговорно залагане, каквато вече е направена в България, е пътят напред.

Специалистът в сферата на хазартнито право Джема Буур разгледа проблемите пред рекламата в игралната индустрия.

"В много страни навсякъде има реклами на индустрията и онлайн, и в градската среда. Темата се политизира много силно. Противниците ѝ се опитват да ограничат рекламата, но това не е най-полезната мярка", каза Буур. Според нея пълната забрана може да помогне единствено на черния пазар, а чрез рекламата се подсилва конкуренцията в законния сектор.

Алексис Висени, съосновател на Unibo с опит в електронните спортове, отбеляза развитието на ИИ и приноса на технологията за сектора. Той заяви, че ИИ помага на организаторите и доставчиците да разработят продукт, който забавлява хората.

"В същото време ИИ може да предотврати злоупотреби", добави той. /БГНЕС