Яйцето наесен ще поскъпне до 50 ст. за брой, прогнозират производители

Битакът в Долни Богров посреща своите посетители с богат избор от продукти. Тук всеки може да намери нещо за себе си и да си го закупи на добра цена, предаде репортер на БГНЕС.

В този прохладен летен ден множество хора се събраха в Долни Богров, за да се разходят по пазара и да разгледат какво ще им предложат продавачите този път. Самият пазар предлага както хранителни продукти, така и дрехи. Днес на пазара имаше и богат избор от животни - кокошки, кучета, гълъби, гъски, рибки и дори бебета костенурки.

“В пазара участвам от 30 години”, заяви един от продавачите на пазара в интервю за БГНЕС. Той обясни, че през годините е имал ферма за прасета, след това ферма за зайци, а сега се е спрял на отглеждането на патици, гъски, пуйки и кокошки. “Хората имаха интерес да купуват, но сега няма как да имат интерес, защото хората нямат доходи, а една хубава кокошка струва 20 лева, докато миналата година беше 10 лева”, каза той и посочи, че цената на яйцата се повлиява от цената на храната за кокошките, която лично за него е около 6000-7000 лева на месец за 3000 пернати. Мъжът прогнозира, че септември месец цената на едно 100-грамово яйце ще достигне до 50 стотинки.

Друг продавач сподели, че също идва често да продава кученца на пазара. Мъжът обясни, че не отглежда кучета, а продава малките на своето куче. Според него има различни фактори, които влияят върху купуването на кучета. “Много е важно кога ще се родят кучетата. Ако се родят пролетта, когато няма други кучета, тогава те се продават бързо. А сега пазарът изобилства с кученца”, казва продавачът. Въпреки това се похвали, че сутринта е продал едно кученце.

Пазарът посреща своите гости с множество хранителни продукти, повечето от тях домашни. Има огромен избор от домашно сирене, зеленчуци, плодове и месо. А търсачите на усещания могат да си купят и дрехи и обувки, килими, ръчен хляб, бъчви за вино, инструменти за обработка на земеделска земя и много други продукти./ БГНЕС