Акад. Денков: Да погледнем в бъдещето, за да бъдем успешна нация

24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води в бъдещето. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Акад. Денков призова да погледнем в бъдещето, за да видим какво ще ни направи успешна нация. Премиерът предлага да се проведе политическа дискусия по въпроса дали да има референдум за смяна на датата на националния ни празник. Така акад. Денков коментира стартирането на движение за защита на 3 март.
Той заяви, че правителството се нуждае от спокойствие, за да изпълни своята работа и хората да могат да започнат да живеят по-добре. „Всяка институция трябва да работи според това, което име наложено като права и задължения. Нашите са да изпълняваме управленската ни програма“, каза премиерът.
Относно казуса в „Пирогов“ с Мустафа Емин той коментира, че трябва да има проверка, след която да се види какви са фактите. “Не може на базата на един фейсбук профил, на едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, съветникът трябва са си отиде, но ако всъщност се окаже, че това е прикрита атака с друга цел, бих оставил министъра сам да прецени“, подчерта акад. Денков.
По повод излязлото съобщение, че Държавният департамент е одобрил предоставянето на бойни машини „Страйкър“ за българската армия премиерът каза, че всички знаем за нуждата от модернизация на армията ни.
„Предстоят преговори, за да се уточнят техническите и финансовите параметри, но те не биха могли да започнат без да има решение на НС тук и Конгреса в САЩ. Тогава вече тези преговори могат да се проведат“, заяви Николай Денков.
Относно възложената проверка на министъра на МВР и Прокуратурата за правилата за отнемане на автомобил след шофиране в нетрезво състояние и употреба на наркотици премиерът коментира, че има работна група, която да преглежда наредбите, за да се види какво може да се направи на подзаконово ниво.
„Организирахме закупуването на техника, която да ускори проверката на кръвните проби по отношение на наркотиците. Има огромна разлика между проверката за концентрация на алкохол, тя се прави и в момента, сравнително бързо, за няколко дни излизат резултатите, а за наркотици методът е друг и се изисква повече време, така че трябва да оборудваме три лаборатории, в момента работим по това, но това отнема време. По отношение на законовите обсъждания дали трябва да се промени закона виждаме, че обществената подкрепа за такива промени става все по-голяма“, подчерта акад. Денков, след което коментира, че трябва да останем максимално строги докато не разберат българите, че няма смисъл да се убиваме по пътищата. „Смятам, че отнемането на автомобил трябва да остане като промяна в Закона“, допълни премиерът. /БГНЕС