Акад. Денков: Радев да каже дали ще ходи в Сърбия

Президентът Румен Радев трябва да отговори дали ще ходи в Сърбия в неделя на събитията, свързани с интерконектора, на което е поканен от Александър Вучич.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпрос на БГНЕС дали българският държавен глава трябва да отиде на официалното сръбско откриване в Ниш в неделя на фона на ожесточената антибългарска кампания след ареста на българин от Босилеград и обвинението му в шпионаж.

“Този въпрос трябва да е към президента Радев. Смятам, че трябва да запазим добрия тон и добрите отношения между държавите. Също съжалявам, че има изостряне на тона от другата страна, но трябва да търсим позитивно развитие”, заяви Денков.

Днес министър-председателят присъства на инспекция на интерконектора България-Сърбия.

Това не е само станция за подаване на природен газ. Тя е двупосочна, по нея България също може да получава газ, заяви той.

Денков посочи, че интерконекторът има отбивки и към градовете Драгоман и Сливница и дава възможност за тяхната газофикация. В същото време той призна, че този интерконектор е в интерес на Сърбия, защото й позволява да получава природен газ различен от този, който се доставя по “Балкански поток”.

Тази газова връзка основно помага на Сърбия да се почувства спокойна, че ако нещо стане по отношение на “Южен поток”, тя има алтернативи”, каза Денков и даде пример с България през 2009 г., когато природният газ беше спрян заради конфликта между Газпром и Украйна, тогава ние не сме имали алтернативи.

“Тази връзка дава спокойствието на Сърбия, че това няма да се случи и веднага могат да получат газ. Тя създава конкуренция и означава, че те могат да закупят газ от различни източници. Например, втечнен газ от Гърция или от Азербайджан. Това дава на Сърбия алтернативи и ги поставя в по-силни позиции, когато трябва да преговарят”, обясни премиерът.

Според Денков с проектите, които са подкрепени от ЕК, България се оказва много по-добре свързана състояние съседите, отколкото преди години.

На въпрос дали се продава рафинерията в Бургас и кой я купува, премиерът каза: “Единственият, който може да даде официалната информация е Лукойл и той я даде. Очевидно е, че те са стартирали такъв процес и ще търсят авторитетни международни консултанти, които да им помогнат да реализират тази сериозна сделка. Кой ще купи зависи от това, какви купувачи ще се явят. Нямам представа какъв ще е крайният резултат”.

Според него сама по себе си тази сделка няма да се отрази на пазара на горива. /БГНЕС