Акад. Георги Чернев: Освен таланта да рисуват хубави картини, художниците трябва да умеят да правят маркетинг

Изкуството за мен е един духовен път, който ни подготвя за бъдещия живот на нашите души и там хората намират спокойствие, смирение. Това каза в интервю за БГНЕС акад. Георги Чернев, бизнесмен, художник и председател на Академия „Знание и самоусъвършенстване".

С него разговаряме по повод новата му изложба, която носи името „40х40х40 Божествен код".

Идеята за изложбата се ражда по инициатива на галерията, в която ще бъде представена – „Елизиум", построена върху място, свързано с Източната порта на Пловдив, носеща духа на историята и културата от древни времена. „Фиксирахме датата преди около 2 – 3 месеца и реших да направя нещо, което досега в мои картини не съм правил – да рисувам с акрил абстрактна живопис", разказа художникът, който използва масло и рисува реалистична живопис.

Акад. Чернев заменя реалистичната с абстрактната живопис, повлиян от подготовката на книга, посветена на стиловете в българската живопис, като отделя доста време на изучаването на абстрактната живопис у нас. „Оформи се идеята да направя 40 картини с размер 40х40 и така дойде заглавието „40х40х40". За мен числото 40 е израз на Божествения код. Това число се среща на много места в Свещените книги и е натоварено с доста значение. 40 дни преди акта на зачеване в небесата се чува глас за предстоящото зачеване. 40 дни след зачеването се счита, че плодът е вече Човек. През тези 40 дни полът може да се промени с молитви. Цар Соломон е постил 40 дни, за да постигне върховна мъдрост", обясни той.

Художникът отбеляза, че започва да рисува, като предварително си поставя три теми. „Едната тема е линия, другата тема в изложбата е вселена и третата тема е мрежа", подчерта той и допълни, че средно по 13 картини от тема ще участват в изложбата.

Флагманът на изложбата „40х40х40 Божествен код" е последната, 40-а картина. „Направих една светеща картина, която се състои от три картини – триптих, една до друга в една обща дървена рамка. Всяка картина си има легло и отзад картините са осветени – те изглеждат добре и на дневна светлина, изглеждат добре и на нощна светлина, когато са осветени отзад, изглеждат добре и на смесена светлина", заяви акад. Чернев.

Отнема му около три месеца, за да нарисува картините за изложбата, като през това време се занимава и с много други неща, тъй като през месец септември е избран за член на Управителния съвет на Българската спортна федерация по шахмат.

„Вече имам колекционери, които имат по 4 – 5 мои картини и за тях това ще бъде приятна изненада да ме видят като художник в абстрактната живопис и с акрил", сподели акад. Чернев.

За колекционерите на картините му, които са потвърдили, че ще присъстват на откриването на изложбата в града на тепетата, художникът е подходил с нестандартен, но много оригинален жест – изпратил е по пощата Арт покани, които са мини картички. „Тези картички са направени с акрил и са с размер 10х15 като пощенски картички. На тях всяка една тема е представена – например, тази покана е линия, другата е вселена, третата е мрежа. Сложени са в плик, отзад поканата е надписана с молив ръчно за по-артистично. На плика е сложен печат с червен восък, за да е по-атрактивно. Изпратих ги с „Български пощи". Някъде към 20-а покани така съм изпратил с препоръчани писма с обратна разписка", обясни той.

Една от целите на автора е всички картини от изложбата да се продадат още в деня на откриването на „40х40х40 Божествен код" – нещо, което никой досега не е правил, като е добавил и стимул. „Този, който купи картина, в рамките на един месец, защото аз няма да мога веднага да му я дам, втората картина ще бъде подарък за него. Така стимулирам. За мен винаги е било странно как една изложба стои примерно 30 дни, за мен повече от 10 дни за една изложба не е необходимо. Който има желание, той ще я посети", подчерта акад. Чернев.

Според наблюденията му кулминацията в изложбата е на откриването ѝ. Художникът отбеляза, че ако целта му бъде постигната и всички картини бъдат купени в първия ден, ще направи нова изложба в Галерия „Елизиум", тъй като има картини маслена живопис.

На въпроса какво го вдъхновява да твори, акад. Чернев отговори: „Най-много природата."

„Това, което ми помага да рисувам, са знанията, които придобивам. Аз се опитвам тези знания, които акумулирам в себе си, да ги изразя на платното и доста успешно се получава", каза още председателят на Академия „Знание и самоусъвършенстване", която се занимава с езотерика.

За него изкуството е един духовен път, който ни подготвя за бъдещия живот на нашите души и именно там хората намират спокойствие и смирение.

„Поканил съм новия кмет на Пловдив и някои други официални лица за изложбата и много се надявам, че те ще намерят време да я посетят, защото изложбата е място, където всякакви политически страсти изчезват. Надявам се и всички мои фенове от Пловдив и от цялата страна, които имат възможност, да дойдат", призова акад. Чернев.

Докато работи по реализирането на „40х40х40 Божествен код", у художника се ражда идея за следваща изложба, която ще бъде изцяло със светещи картини и ще бъде открита в София. „Размерът – още мисля по него дали да е 99х99, почти метър на метър, светещи картини, като там ще използвам специални материали, идеята за които ми дойда от това, че те имат прозрачност. Това са едни специални съставки, които се използват, смесени са с масло, те дават един прозрачен гел и така светлината ще може да минава отзад", сподели той, като уточни, че темата са светците, но не такива, каквито ги рисуват по иконите – канонично от глава до пети, а портрети на светци, като акцентът ще бъде върху очите.

От частна фирма, която се занимава със системи за електронно управление, когато научават за светещата изложба, поемат ангажимент да направят управлението на светлината. „За мен е много реална подкрепа една фирма, която се занимава със светлината, да ми помогне да изразя моята светлина", заяви акад. Чернев.

Художникът е горд и с 18-годишния си син – Георги Чернев-младши, който от 4 – 5 г. се занимава с графичен дизайн и има амбицията, когато завърши, да учи в НБУ. „Той е правил плакатите на моите изложби, както и на друго художници. Правил е един плакат на най-известния акварелист Симеон Кръстев. Много е добър в тази област – аз му давам идеята, той я реализира", разказа той, като обърна внимание, че синът му е в топ 300 на една американска асоциация на дизайнери, където получава онлайн поръчки.

Така, след като става член на УС на Българската спортна федерация по шахмат, акад. Чернев моли сина си да направи нещо, с което да поздравят златните момичета и да им пожелаят успех. „Казах му как си го представям – да има шахматна дъска, момичета, отзад годината, т.е. да е ясно, че европейското се е случило през 2023 г. Той го направи и просто надмина моите очаквания. Става все по-добър, непрекъснато ме изненадва с постиженията си Георги Чернев-младши", добави художникът.

Участвал в превода на една от книгата на гуруто на маркетинга Филип Котлър, акад. Чернев е категоричен, че в днешно време художниците не само трябва да имат уменията и таланта да рисуват хубави картини, но трябва да умеят и да правят маркетинг. „Без активен маркетинг, няма как да се получи – едно нещо трябва да го направиш, да го документираш, да го презентираш, защото рискуваш да останеш недооценен, неразбран, невидян", заключи той.

Изложбата „40х40х40 Божествен код" на акад. Георги Чернев ще бъде представена на 16 ноември (четвъртък) от 18 ч. в Галерия „Елизиум" в Пловдив. /БГНЕС