Акад. Петрунов: Без масова имунизация скоро няма да се освободим от COVID-19

Трябва да засилим процеса на имунизация. Това е единственото, което може да ни спаси и да намали разпространението на инфекцията и най-важното – да нали тежките случаи в отделенията и смъртните случаи. Новото Министерство на здравеопазването трябва да работи в тази насока.

Това заяви в интервю за БГНЕС акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2010 г.)

Ученият е привърженик на ваксинацията и според него тя трябва да е задължителна за конкретни професии.

„Аз лично винаги съм бил привърженик, че ваксинацията трябва да стане задължителна за хората, които са на съответна обществена позиция. Това са лекари, учители, полицаи, пожарникари, административни работници, без това няма да може да се спре епидемията. Това се прави в редица западни страни и ние трябва да вземем пример от тях, че без такава задължителна имунизация няма да може да се справим с епидемията”, каза акад. Петрунов.

Мерките не нарушават права.

„Аз мисля, че не се нарушават никакви права, нарушават се правата на тези хора, които умират всеки ден. По 300 души на ден. Всеки трябва да прояви необходимото съзнание и разум, да направи това, което е единственото възможно, за да намалим ефекта на епидемията. Не желаеш да се имунизираш – добре, но ти няма да бъдеш полицай, лекар, административен служител или трябва да правиш два пъти седмично тестове, за да докажеш, че не си заразен. Това е напълно нормална политика“, твърди академикът и добави, че би подкрепил локдаун за неваксинирани, както е във Франция, например.

Щамът Омикрон се разпространява по-бързо.

„Новият щам протича по-леко, но се разпространява по-бързо и много повече хора засяга. Здравната система ще бъде изправена пред много сериозни трудности, за да се справи с тези болни. Вирусът ще продължи да мутира и ние трябва да бъдем напълно готови за това предизвикателство. Това може да стане само с масово имунизация, защото ваксината намалява рисковете да загубим живота си и намалява рисковете от мутацията на вируса. Това трябва да бъде разбрано", категоричен е акад. Петрунов.

Не е редно хора, които отричат съществуването на пандемията да имат достъп до медиите.

„Смятам, че не е редно хора, които отричат съществуването на пандемията да имат достъп до медийна изява. Всеки има право на глас, но когато това мнение противоречи на науката и обществения интерес, трябва да има ограничение“, каза ученият и обяви, че застава зад политиката на работа срещу фалшивите зелени сертификати.

„Идеята на министър-председателя да се направи такава проверка е много важна. За мен е срамно и недопустимо лекар да издаде фалшив сертификат. Трябва да се направи такава проверка, за да се намали до минимум разпространението на инфекцията”, посочи той.

Четвъртата бустерна доза е необходима, също и имунизирането на деца.

„Три до шест месеца след третата бустерна доза е добре да се направи четвърта доза. Не трябва да има колебание. Ще трябва всяка година вероятно да се разработва нова ваксина, която да отговаря на новите варианти. Ще бъдем принудени всяка година по един път да правим имунизация с оглед да поддържаме този имунитет”, прогнозира ученият и сподели, че според него децата също трябва да се имунизират. „Те са една от веригите за разпространение на инфекцията. Големите фирми разработват и ваксина за деца от 6 месеца до 5 годишна възраст. Тя вече се намира в трета фаза на изпитване. До средата на следващата година ще я предоставят, което е напълно нормално. Няма никакви странични реакции. Това трябва да се разбере от родителите. Призовавам хората да вярват на науката. Скоро няма да се освободим от COVID-19, трябва да го превърнем от пандемия в ендемия“, смята академикът.

Виновниците за кризата сме самите ние.

„Тук не са отговорни тези, които ръководиха кампанията. Виновни сме ние – българите, нашето национално съзнание е много по-различно от това на хората от западния свят. Ние не вярваме и приемаме всичко под съмнение“ каза акад. Петрунов. Той изрази мнение, че и Световната здравна организация (СЗО) е трябвало да действа по-енергично още в начален етап. /БГНЕС