Акад. Петрунов: Рано е за разхлабване на мерките

Рано е за оптимизъм за разхлабване на мерките у нас. Това заяви пред Нова тв акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. По думите му, без масова имунизация и преболедуване, не може да се говори за отмяна на противоепидемичните ограничения.

"Не трябва да се отпускаме в борбата с вируса. Въздържам се от прогнози, че пандемията е към своя край. Няма как това да се случи, ако поне 80 на 100 не са ваксинирани в световен мащаб. Европа върви добре в това отношение, но държавите в Африка са с имунизационни нива под 10%. Това създава предпоставки за възпламеняване на нови огнища на вируса и нови мутации", обясни той.

Експертът беше категоричен, че е напълно възможно новите варианти на коронавируса да са много по-опасни от предходните, а не обратното.

"Важно е да се знае, че бустерната доза повишава с 20% качеството на неутрализиращите тела в организма при Омикрон. Двете дози например не повишават защитата повече от 50%. Бъдещето на вируса е да бъде принизен до нещо подобно на грипа, с ежегодна ваксинация срещу него", коментира още акад. Петрунов. /БГНЕС