Акад. Владимир Зарев: Антон Дончев излъчваше светлина

Антон Дончев беше много светъл и приятен като човек. Това заяви пред БГНЕС писателят акад. Владимир Зарев по повод на кончината на прочутия български творец.

Смъртта на акад. Антон Дончев е загуба не само за българската култура и литературата, това е загуба за нашия народ. Той беше един от големите българи и един от най-значимите ни писатели. Автор е на прекрасния роман „Време разделно“, който има около стотина издания по цял свят. По него бе заснет и един от най-хубавите ни филми с режисьор акад. Людмил Стайков“, заяви акад. Владимир Зарев.

Той сподели и личните си впечатления от класика на родната литература.

„Антон Дончев излъчваше светлина от себе си. Излъчваше слово. Той познаваше добре българския народ и човешкото в човека, познаваше нежността и величието, прекрасното и красивото, но и грозното в човека. Антон Дончев пресъздаде всичко това в своето значимо творчество“, заяви акад. Зарев, който е писател от европейска величина и автор на над 18 книги.

Големият български писател и общественик Антон Дончев почина на 92-годишна възраст. Той е прекарал последните си дни в реанимацията на ВМА и си е отишъл от този свят от сърдечно заболяване. /БГНЕС