Академичният танцов театър на ВСУ "Черноризец Храбър" ще открие церемонията "Студент на годината" в София

Академичният танцов театър на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" ще открие церемонията по връчване на наградата "Студент на годината" на Националното представителство на студентските съвети, която ще се проведе в навечерието на Националния празник в София. Пред най-добрите студенти на България Академичният танцов театър ще представи селекция шопски танци, които са подготвени специално за церемонията.

"Академичният танцов театър е творческата лаборатория на Варненския свободен университет, в която студентите от специалност "Хореография" реализират своите проекти. Гордост е, че АТТ "Черноризец Храбър" беше селектиран за участие в церемонията "Студент на годината". Това вдъхновява студентите и ги провокира в техните творчески търсения", коментира доц. д-р Ивайло Иванов - директор художествено-творческа дейност на университета.

Ден по-късно - на 3 март, студентите от Академичния танцов театър ще представят пред варненската публика концерт-спектакъл "Свободата...". По традиция събитието се реализира със съдействието на Община Варна и е с вход свободен. Дългоочакваният концерт, който се радва на огромен интерес от публиката, ще започне в 18:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. В програмата ще видим силни и завладяващи дипломни работи на студенти от специалност "Хореография", посветени на темата за свободата и България. В спектакъла ще участват дългогодишни партньори и приятели на ВСУ "Черноризец Храбър" - представителните танцови ансамбли при Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски", детски фолклорен ансамбъл "Българче" при ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна, ансамбъл "Българин", певците Яница Кънева и Дамян Димов.

Тази година Академичният танцов театър отбелязва 25 години от създаването си. В продължение на четвърт век са реализирани множество впечатляващи концерти и спектакли в цялата страна. Театърът е носител на престижни отличия и награди в академичната, културната и образователната сфера. Той категорично защитава целите, заложени от създателите му проф. д.ик.н. Анна Недялкова и проф. Петър Ангелов, да популяризира най-добрите постижения на националната ни хореография в областта на българските сценични танци на фолклорна основа, да осъществява връзка с учебния процес и професионалната сценична практика на студентите от специалност "Хореография". Под ръководството на водещи преподаватели и професионалисти, в творческата продукция на Академичният танцов театър се отразяват съвременните тенденции в развитието на танцовото изкуство и се стимулира студентското творчество.

Варненският свободен университет е средище, в което изкуството се чувства комфортно. ВСУ "Черноризец Храбър" е културна организация, регистрирана към Министерство на културата от 2010 година. Възпитаниците на университета имат възможност да общуват с велики творци чрез инициативата "Нашите духовни спътници". Не случайно студентите, завършили в катедра "Изкуства", имат изключително висока професионална реализация по специалността. Към нея има традиционен интерес и устойчив прием, благодарение на отношението към изкуството, на творческата работилница Академичен танцов театър, на висококвалифицираните преподаватели и отличната база за подготовка", коментира доц. Иванов.

В бакалавърската специалност "Хореография" на ВСУ "Черноризец Храбър" се подготвят кадри в областта на българския танцов фолклор и съвременния танцов театър. Успешно завършилите студенти се реализират като художествени ръководители на ансамбли, хореографи, преподаватели. В магистърската програма „Сценични изкуства – мениджмънт и продуцентство", студентите надграждат своите знания и компетенции за управление на процесите в областта на културата.

Във връзка с 25 годишнината си, Академичният танцов театър подготвя грандиозен фолклорен спектакъл, който ще се проведе на 9 май в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна. В него ще участват Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", Професионалният фолклорен ансамбъл "Странджа", гласът на България Петя Панева и фолклорни ансамбли от цяла България, чиито ръководители са възпитаници на специалност "Хореография". Месец по-късно в зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се проведе и традиционният годишен концерт с курсови проекти - произведения на студенти./БГНЕС