Акане Ямагучи започна успешно защитата на световната си титла по бадминтон

Действащата шампионка при жените и номер 1 в основната схема Акане Ямагучи стартира с убедителен успех в откриващия си мач на Световното първенство по бадминтон, докато световният номер 1 при мъжете Виктор Акселсен продължи с гладкия си прогрес на шампионата.

Акане Ямагучи.

Японката Ямагучи надви представителката на Индонезия Грегория Мариска с 21-12, 21-15 пред домашната публика в Токио, за да започне успешно кампанията си за втора поредна световна титла. „Не бях наистина нервна, но има състезателки, които отпадат още в първи кръг, така че бях фокусирана върху резултата. Не усещах, че имах свободно пространство и възможност да си поема въздух до края на втория гейм. По-скоро ставаше въпрос за справяне с опонентката ми, отколкото с това да атакувам“, коментира 25-годишната Ямагучи.

Испанката Каролина Марин, кояго преследва рекордна четвърта световна титла в японската столица, също започна с победа участието си на планетарния форум след 21-16, 21-14 над представителката на Канада Джан Ю Уън. Успехи в първи кръг постигнаха още корейката и трета в схемата Се Юн Ан и индийката Сайна Нехвал съответно над виетнамката Нгуен Туй Лин и представителката на Хонконг Чунг Нган И.

При мъжете, датчанинът Акселсен бе тестван в първия си гейм от мача срещу Марк Калоув от Ниделрандия във втори кръг, преди да стигне до победата след 21-19, 21-10. Акселсен има само една загуба в Тура през този сезон. „Марк игра страхотно в първия гейм и направи нещата много трудни за мен. Много съм щастлив, че успях да обърна нещата в моя полза, хубаво е да се класирам за трети кръг и очаквам с нетърпение мача си в него“, коментира олимпийският шампион.

Виктор Акселсен.

Вторият поставен Кенто Момота ще играе с индиеца Ейч Ес Праной в сряда. Представителят на Китай Юци Шъ, който се завръща след 10-месечно наказание от Китайската асоциация по бадминтон, постигна успех над датчанина Расмус Гемке с 21-13, 21-16 във втори кръг на надпреварата. Шъ, финалист от Световното през 2018, се отказа по време на двубоя си миналата година с Момота и получи забрана от Китайската асоциация по бадминтон за „неприемливи коментари“ относно оттеглянето си. /БГНЕС