Ако папата дойде днес в Раковски...

Ако, вместо на 6 май, папа Франциск дойде днес в Раковски, ще остане доволен. На едно мнение са и отец Младен, понесъл дървена стълба към храма, и сестра Елка, организирала младежи и деца да боядисват оградата на манастира. Защото ще види една жива общност, обединена в труд и подготовка, но не и чак толкова различна от друго време, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

Посещението на папа Франциск в Раковски се очаква с огромен интерес

В града площадите пред църквите "Пресвето Сърце Исусово" и "Свети Архангел Михаил", които ще бъдат посетени от папата, вече са готови, ремонтират се девет улици, обновяват се в жълто и бяло – цветовете на Ватикана – цветни алеи.

В средата на април започва изграждането на голяма цветна композиция върху 20 квадратни метра, която ще изобразява две ръце, държащи глобус – официалната емблема на визитата на папа Франциск у нас.

Четири вида цветя в бяло, жълто, синьо и червено, се отглеждат в разсадници и ще се поставят по схема, каза пред БГНЕС Татяна Бакова, заместник-кмет на общината.

Голяма част от организацията на посещението се прави извън Раковски, но това, което зависи от общината на градчето, в което се очакват толкова много гости, си стои и по него се работи – временни паркинги, зони за каравани и палатки, добра схема на движението. Макар и да не е ясен още маршрутът на височайшата визита, и сега се знае, че деветте новоасфалтирани или ремонтирани улици няма да попаднат в него. Въпреки това философията на общината е, че гостите трябва да видят едно приветливо градче.

След първоначалната радост, че главата на Римокатолическата църква ще посети Раковски, най-голямата католическа общност у нас, отец Младен от църквата "Пресвето Сърце Исусово" вече буквално бяга от журналисти, защото най-важното е казано. Така е. Сега трябва да се покаже какво става в дните до визитата. А става това, че в храма тече ремонт, полира се врачанският камък и мрамора на пода, доброволци плевят двора и чистят алеите, а деца освежават оградата на манастира. Затова отец Младен, който също работи наравно с всички, е готов да посрещне папата и днес и смята, че той ще остане доволен да види как енорията е жива.

"Малко се спекулира с твърдението, че папа Франциск ще даде лично първо причастие на 250 деца", смята той. "Няма значение кой точно ще им го даде, важното е, че тези деца са подготвени за християнската вяра, а присъствието на папата ще им даде кураж. А какво би видял днес? Как енорията се грижи за храма. Но тя го прави не само сега, винаги", категоричен е отец Младен.

Още от "Том Сойер" е ясно, че боядисването на ограда може да бъде забавление

В църквата всяка сряда идват деца с увреждания, които се занимават и правят различни предмети. В друга постройка в двора всеки ден се събират възрастни жени, пак доброволки, които плетат шалове и шапки за бедни и бездомни. Впрочем там днес беше тъжно, една от тях си беше отишла и вместо обичайните приказки, жените тихо се молеха за душата ѝ.

Само на метри от тях животът в най-привлекателната си възраст кипеше. Още от "Том Сойер" е ясно, че боядисването на ограда може да бъде забавление, то си е така. Деца и младежи под ръководството на сестра Елка, францисканка мисионерка, освежаваха оградата на манастира, в който ще прекара известно време по обед папа Франциск. "Често събираме децата, учим ги на вероучение, правим различни неща – в зависимост от сезона и програмата", каза сестра Елка, която също би била доволна, ако папата точно днес надзърне в зеления двор.

Близо до църквата група възрастни мъже са насядали да се почерпят по случай раждането на внука на един от тях. Оставят без отговор въпроса дали се вълнуват от предстоящата визита – очевидно това не се изразява с думи. Вместо това един показва малко кръстче, осветено от папа Йоан Павел Втори, а друг отваря портфейла си, където в прозрачна преградка е скътана картичка-реликва от Мадоната от Лурд. И без много приказки е ясно, че посещението се очаква с огромен интерес. Сигурно е и, че когато то настъпи, Раковски ще представлява една цветна градина. Жалко само, че няма как папата да види какво става и днес, и в близките дни. Става нещо наистина празнично. /БГНЕС