Акция срещу наркокартелите предизвиква хаос в два мексикански щата

Предполагаеми членове на наркокартели вилнеят в Мексико, подпалвайки автомобили след военна операция, насочена срещу среща на босове на банди, съобщиха властите в сряда. Един престъпник бе убит и няколко арестувани след хаоса в Халиско и Гуанахуато - два от най-кръвопролитните щати в Мексико.

„Очевидно е имало среща, среща на две банди“, каза президентът Андрес Обрадор пред репортери. Пристигнаха войски, което доведе до сблъсъци и арестуване на фигури от картела, участващи в срещата”, каза той, без да ги назовава.

Изгорели превозни средства бяха оставени да блокират магистрали в Халиско - тактика, използвана от престъпни групи, за да се опитат да предотвратят залавянето на техните членове и пристигането на командоси. Записи от камери за наблюдение показаха как въоръжени мъже принуждават шофьор да излезе от колата му, преди да я подпалят близо до град Гуадалахара, крепост на могъщия картел в Халиско.

Инцидентите накараха американското консулство в Гуадалахара да издаде предупреждение към гражданите на САЩ в района да потърсят подслон. Това не е първият път, когато членовете на наркокартелите сеят хаос като отмъщение за военни операции срещу тях. През 2019 г. членове на картела, разгневени от ареста на известния наркобос Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, предприеха масирано нападение в северозападния град Кулиакан, което накара силите за сигурност да го освободят. През март въоръжени мъже се сблъскаха със силите за сигурност в североизточния град Нуево Ларедо след залавянето на предполагаем наркобос, който бързо беше предаден на САЩ. /БГНЕС, АФП

Мексико сити / Мексико