Акциите на Meta спаднаха с над 22%

Котировките на американската компания Meta на Нюйоркската фондова борса се понижиха с почти 22% след приключване на търговията в сряда и публикуване на тримесечните печалби със слаби прогнози за растеж и с по-нисък нетен доход. Според платформата за търговия, час и половина след края на търговската сесия котировките на компанията на електронната борса NASDAQ спаднаха с 22,35%.

Въпреки 20-процентното увеличение на приходите, нетната печалба през четвъртото тримесечие на 2021 г. е намаляла с 8% в сравнение със същия период на 2020 г., когато компанията все още носеше името Facebook. В допълнение, компанията предупреди инвеститорите, че растежът на Meta през първото тримесечие ще бъде повлиян от силната конкуренция на нови активни потребители от други социални мрежи. Компанията прогнозира, че ръстът на приходите през следващото тримесечие ще бъде от 3% до 11%.

Meta също очаква значително повече разходи тази година, до $95 милиарда, спрямо $71,17 милиарда година по-рано.

Компанията Facebook е основана на 4 февруари 2004 г. от Марк Зукърбърг и трима негови състуденти, докато следваха в Харвардския университет. Компанията със седалище в Менло Парк, щата Калифорния, притежава социалните мрежи Facebook и Instagram, както и приложенията WhatsApp и Messenger.

На 28 октомври 2021 г. компанията промени името си на Meta. Новото име, замислено от компанията, е продължение на избраната концепция за „метавселената“, която ще обедини цял набор не само ос програми, но и устройства с добавена реалност. /БГНЕС

Тагове: