Акциите се покачват, а петролът поевтинява след неочаквано меките санкции срещу Русия

Днес акциите предимно поскъпнаха, а цените на петрола се понижиха със следенето от инвеститотрите на развитието на руско-украинската криза, след като световните сили наложиха на Москва по-малко строги санкции, отколкото пазарите се опасяваха.

Търговските борси обаче остават нащрек, след като руският президент Владимир Путин нареди на силите си да навлязат в Украйна, за да осигурят сигурността на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска бунтовнически републики, а западните лидери предупредиха, че скоро може да избухне война.

След този ход тази седмица на световните пазари настъпиха сътресения, като петролът се покачи към невижданата от 2014 г. граница от 100 долара, а други суровини също достигнаха многогодишни върхове.

Уолстрийт, който беше затворен за празника в понеделник, се срина в началото на търговията, но отбеляза забележим отскок, след като президентът на САЩ Джо Байдън представи серия от санкции срещу Русия. Мерките включваха действия срещу две руски банки, отрязване на страната от западно финансиране чрез прицелване в държавния дълг на Москва и наказване на олигарси и техните семейства, които са част от вътрешния кръг на Путин.

Това се случи след поредица от съобщения в Европа, като Германия спря сертифицирането на доходоносния газопровод "Северен поток-2" от Русия, а Великобритания се насочи към пет банки и трима милиардери. След това Канада, Япония и Австралия последваха със собствени наказания.

Санкциите не бяха толкова тежки, колкото бяха опасенията - от решаващо значение е, че не бяха насочени към износа на руски суров петрол - осигуриха така необходимата свобода на действие за инвеститорите и спряха рязкото покачване на цените на петрола, което доведе до над 20% ръст на цените досега през тази година. Brent, който във вторник достигна 99,50 долара, и WTI се понижиха леко в Азия.

"Значителен риск"

Въпреки това Байдън заяви, че тези мерки са само "първият транш" в отговор на това, че Путин "отряза голямо парче от Украйна", и че ако той не промени курса си, може да последват още санкции.

"Все още съществува значителен риск цените на петрола да се повишат над 100 долара за барел", ако ситуацията се изостри, каза Вивек Дхар от Commonwealth Bank of Australia. "Петролните пазари са особено уязвими в момента, като се има предвид, че световните запаси от петрол са на седемгодишно дъно и че свободният капацитет на ОПЕК+ е поставен под въпрос поради разочароващия ръст на доставките."

В сряда Хонконг, Шанхай, Сидни, Сеул, Сингапур, Уелингтън, Тайпе, Мумбай и Джакарта бяха в положителна територия. Банкок и Манила се понижиха. Токио беше затворен заради празник.

Кризата идва точно в момент, когато инвеститорите се подготвят за поредица от повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ, който се опитва да овладее 40-годишната висока инфлация.

Анализаторите твърдят, че макар и да се очаква повишение през март, прогнозите за по-нататъшни увеличения през тази година се влияят от събитията в Европа, като вещите лица се опитват да оценят въздействието върху икономиката.

"Как Федералният резерв иска да се справи с този конкретен въпрос е наистина въпросът, който се отразява на пазарите в САЩ и в по-широк план", каза Стивън Уайтинг от Citigroup Private Bank по Bloomberg Television.

Джефри Хейли от OANDA добави: "Пазарите вероятно ще се движат по ръба, докато не видим следващия ход на г-н Путин. Но не се съмнявам, че Русия/Украйна все още имат потенциала да предизвикат стагфлационен шок в останалата част на света, ако се стигне до ескалация и цените на петрола се покачат до над 130 долара за барел. Това би накарало много централни банки да спрат паричното нормализиране, точно когато инфлационният натиск рязко се засили." /АФП