Активи на Роман Абрамович за 26 млн. долара са иззети в Канада

Канада ще конфискува активи на стойност 26 млн. долара от руския олигарх Роман Абрамович и ще насочи средствата към Украйна, за да помогне за възстановяването на страната, предаде „Йени шафак“.

Това е първият случай, в който Канада ще използва новия закон, приет през юни, за да отнеме активи от санкционирано лице или фирма и да предостави парите на трета страна.

"Канада е първата страна от Г-7, която прилага такива мерки, демонстрирайки силния си ангажимент към Украйна, нейното възстановяване и търсенето на отговорност от онези, които са се възползвали от режима на президента (Владимир) Путин и са го подкрепяли", се казва в изявление на офиса на „Global Affairs Canada“.

Процедурата включва внасяне на съдебна молба този месец срещу санкционирано лице за окончателно отнемане на активите му. Средствата не само ще помогнат за възстановяването на Украйна, но и ще осигурят "компенсация на жертвите на действията на режима на Путин", се казва в изявлението.

"Олигарсите на Путин са съучастници в незаконното и варварско нахлуване на Русия в Украйна", е цитирана в изявлението Кристия Фрийланд, заместник министър-председател и министър на финансите на Канада.

"Канада няма да бъде убежище за техните незаконно придобити печалби и днешното изявление демонстрира решимостта ни да гарантираме, че руският елит ще плати цената за подкрепата си за бруталния режим на Путин. Справедливо и целесъобразно е руските активи да бъдат използвани за подпомагане на възстановяването на Украйна."

Целта е компанията на Абрамович „Granite Holdings“. Той е и бивш собственик на британския футболен клуб "Челси".

Миналата седмица Фрийланд заяви, че ще използва 115 млн. канадски долара, които ще бъдат събрани от 35% мито върху вноса от Русия и Беларус, за да ремонтира електропреносната мрежа на Украйна. /БГНЕС