Активист на „Алтернатива за Германия“ шпионира за Москва

Симпатизант на партията „Алтернатива за Германия“ е лобирал в Москва за съдебен процес на крайнодясната партия „Алтернатива за Герамия“ (AfD) срещу правителството в Берлин заради германските оръжейни достави за Украйна, разкри сп. „Шпигел“. Случаят е разгледан и в платформата за разследвания The Insider. Те доказват, че живеещият в Берлин германски гражданин от украински произход Владимир Сергиенко, който е служител на германски парламентарист от крайнодясната партия AfD, няколко пъти е посещавал Москва, където се е свързвал по телефона с руски агент със строго определена цел. Документите показват, че Сергиенко, заедно с членове на парламентарната група на AfD в Берлин, очевидно са подготвяли правна жалба срещу германските доставки на оръжия за Украйна – и се надявали на руска помощ. В съобщенията му се посочва още, че "финансовата подкрепа" също би била добре дошла. Целта на акцията е посочена направо в документите: „Да се затрудни работата на правителството. Това е печеливша ситуация“. Дори ако съдебният процес се провали, каза той, доставките на германски танкове може да се забавят с месец или два.


„Шпигел“ припомня, че 4 месеца след контактите на Сергиенко в Москва, AfD на 4 юли подаде жалба срещу правителството във Федералния конституционен съд чрез своята парламентарна група. AfD се мотивира, че правителството никога не е трябвало да доставя танкове и друго военно оборудване на Украйна без съгласието на федералния парламент Бундестага. Говорейки на специално насрочена пресконференция, високопоставеният парламентарист от партията Стефан Бранднер описа действията на правителството като „силно проблематични“. Правилото в миналото, каза той, е било „да не се доставят оръжия за военни и кризисни зони“. Адвокатът Улрих Фосгерау, който представлява парламентарната група на AfD, също го подкрепи.

Разследването на „Шпигел“ по случая Сергиенко сега отново повдига въпроса дали AfD си е позволила да се превърне в инструмент на Путин. Ако крайнодясната група наистина е получила подкрепа от Москва за своя иск, под формата на идеи или финансова помощ, това би представлявало ново доказателство за близост с Русия. И това би означавало, че AfD е позволила да бъде включена като част от операция за влияние, предназначена да даде предимство на Русия във война, която води в нарушение на международното право. Партията най-накрая щеше да бъде изложена на това, което мнозина отдавна вярваха, че е: подставено лице на Москва.

Пълен достъп до германския парламент

С пълен достъп до германския парламент 52-годишният Владимир Сергиенко от известно време е в полезрението на германските служби за сигурност. Авторът и активистът, роден в Украйна по време на съветската епоха, може да бъде видян да разпространява пропаганда по време на чести изяви по руската държавна телевизия. В отговор украинските власти го поставиха в списък със санкции по-рано тази година.

Въпреки това Сергиенко е свободен да идва и да си тръгва, когато пожелае, във федералния Бундестага. Като служител на прокремълския парламентарист от AfD Ойген Шмид, той има пълен достъп до парламента.

Съобщения на „Шпигел“ показват, че Сергиенко е установил гъста мрежа от контакти с апологети на Кремъл в Германия през последните години. Мрежата включва и Юрген Елзесер, редактор и издател на крайнодясното списание Compact и горещ почитател на Путин.

На конгреса "Мир с Русия", планиран за следващата есен, Сергиенко е предвиден да бъде един от основните говорители. „Без санкции, без оръжие, без войски на НАТО“, гласи подзаглавието на конференцията. Сергиенко също така очевидно планира да прави репортажи от Москва за дясно екстремисткото списание в бъдеще: искане за неговата акредитация е подадено до руското външно министерство.

Сергиенко има особено близки връзки с Улрих Оме, член на AfD в източната провинция Саксония, който го нае на работа в своя избирателен район по време на времето му като член на Бундестага между 2017 г. и 2021 г. В Telegram Сергиенко нарича Оме „мой приятел“. "

Оме е сред най-твърдите апологети на Путин в AfD. Няколко месеца след нахлуването на Москва в Украйна той, Шмид и други политици от крайнодясната партия основаха Асоциацията за защита срещу дискриминацията и изключването на руските германци и рускоезичните съграждани в Германия (VADAR). Той се противопоставя на предполагаемата широкоразпространена „русофобия“ в Германия и отрича военните жестокости на Москва в Telegram. Сергиенко също е активен на този фронт.

Това, което изглежда още по-забележително, са хората, с които Сергиенко има връзки в Русия. Съобщава се, че през юли той се е срещнал с представители на Фондацията за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина, организация, създадена с указ на руския президент. Организацията е в списъка със санкции на ЕС от края на юни заради опитите й да разделя обществата в други страни.

В своя репортаж „Шпигел“ установи, че мрежата на Сергиенко включва важни пропагандисти като Маргарита Симонян, ръководителка на телевизионния канал RT, и Владимир Соловьов, водещ на едно от най-провокативни предавания по руската държавна телевизия. Но изглежда също така поддържа контакти с многобройни членове на руския парламент включително с Мария Бутина, която беше осъдена в САЩ като агент на Москва и по-късно депортирана в Русия, където започна политическа кариера.

Доста показателен кръг от познати.

Близостта на връзките на Владимир Сергиенко с Русия се вижда и от данни за преминаване на руската граница. Това показва, че той е пътувал до Русия около две дузини пъти през последните три години. Той също лети до Москва ден преди руските войски да нахлуят в Украйна. Оттогава той е посетил страната най-малко 17 пъти, пътувайки предимно през Турция, тъй като не са разрешени директни полети до Русия от Европейския съюз.

В руските документи Сергиенко също изглежда има адрес на жилище в московския район Замоскворечие. Посоченият „работодател“ е пропагандна станция на руското министерство на отбраната, в чиито предавания той понякога се появява на видео от Берлин и с Бундестага на заден план.

Когато пътува до Москва, Сергиенко вече често използва руския си паспорт с номер 76-7509293, издаден три месеца след началото на войната, документ, от който германските власти също се интересуват. Когато Сергиенко стана натурализиран германски гражданин през ноември 2022 г. , служителите знаеха само за неговия украински паспорт и не знаеха нищо за привидното му руско гражданство.

Западните разузнавателни агенции подозират, че в Москва той контактува руски шпионин, който действа като негов ръководител. Това се потвърждава и от телефонни записи от руска база данни, показващи, че контактът очевидно става по мобилен телефон, който се използва почти изключително за разговори със Сергиенко. Телефонът вероятно е регистриран за междинна тактика, обичайна практика за прикриване, използвана от руските разузнавателни служби.

Прави впечатление, че Сергиенко често изпраща информация за прокремълски членове AfD в парламента. В съобщенията се говори и за пари. Според документите AfD е искала да наеме реномирана адвокатска кантора, която взема по 450 евро на час за делото срещу доставките на германско оръжие. Като цяло, вероятно ще има 25 000 евро на месец за правни такси плюс още 10 000 евро. Членовете на Бундестага подготвиха правния иск. Сергиенко е описан в документите като „довереник“. Той изглежда е нещо като посредник между Москва и AfD.

Данните също биха могли да хвърлят нова светлина върху инцидент, станал на германската граница. Когато Сергиенко се върна от пътуване до Русия през април, митническите служители го провериха и откриха 9000 евро в брой. През юни беше съобщено, че Сергиенко отново е бил спрян на границата на връщане и отново се твърди, че е имал 9000 евро в багажа си. С тази сума той беше само малко под лимита от 10 000 евро, при който човек трябва да регистрира парите, които носи.

Дали парите са били предназначени за операция за руско влияние в Германия? Дали проектът, описан в документите, всъщност е делото, което AfD представи на пресконференция през юли?

Парламентарната група на AfD в Бундестага отрича връзката. Те твърдят, че техният правен отдел и правен представител Улрих Восгерау са подготвили жалбата и парламентарната група е поела разходите. Ойген Шмид и други членове на парламента, близки до Сергиенко, твърди AfD, нямат нищо общо с процедурата. Парламентарната група заяви, че не е запозната със събитията, описани от „Шпигел“.

Адвокатът Восгерау предостави същата позиция. Той каза, че е представил идеята на парламентарната група за подаване на жалба до Конституционния съд, че не познава Сергиенко и няма "абсолютно нищо общо" с Русия или Путин. Той също така каза, че правната жалба не може да доведе до забавяне на доставките на оръжия - тя просто ще доведе до решение дали правомощията на Бундестага са били нарушени.

Въпросът как се стигна дотам, че Сергиенко потърси съдействие от Москва за съдебно дело на AfD срещу доставките на германско оръжие остава открит. Сергиенко остави конкретни въпроси без отговор. „Да, поддържам разнообразни контакти с хора от различни среди, но не, това не ме прави майстор шпионин“, каза Сергиенко за „Шпигел“. „Да, гостувах на руски медии, но не съм рупор на никаква пропаганда. Той отрича да е предоставял финансова подкрепа на AfD, както и подозренията, че действа от името на руски държавни агенции.

Политикът от AfD Шмид, за когото проруският активист работи в Бундестага, каза, че не може да „коментира предположения относно г-н Сергиенко и неговите предполагаеми срещи в Москва“. Той каза, че не знае нищо за това. Освен това, добави той, той не може да „надзирава всяка стъпка, предприета от моя персонал“. /БГНЕС