Активисти присаждат плодни клончета на градски дървета, за да има храна за бедните

Тайни групи от хора обикалят градове и ашладисват /присаждат клони от един вид дървета върху други – бел.ред./ клончета от плодови дървета върху стерилните градски насаждения, за да стимулират създаването на храна за бедните в градските центрове.

Екоактивистите, които наричат себе си “бойци за свободна храна”, имат мисия да осигурят безплатна и достъпна храна там, където това е най-необходимо – в бетонните градски джунгли.

Активистите действат обикновено нощем, като се промъкват и присаждат калеми с пъпки от плодни дръвчета върху градските хибридни дървета. Обикновено общините подбират градските насаждения така, че да не дават плод. Традиционно специалистите по градоустройство подбират определени сортове дървета, които – макар и овощни – не раждат плодове с цел да не се натоварва градския бюджет с допълнителни средства за почистване на изпопадали гнили пловоде, или за пръскания на дърветата срещу пчели, катеричкии и всякакви други животинки, които дърветата биха привлекли. В условията на бетонните градски джунгли всяко животинче, което би могло да наруши забързания живот на гражданите, може да се окаже излишно.

Инициативата стартира през 2012 г. в Сан Франциско, където са насадени около 10 хиляди безплодни овощни дръвчета. В началото основателите на инициативата се опитват да използват всички законни пътища, за да получи помощта на общината в ашладисването, но след серия от откази започва да се промъква нощем. Бързо около нея се събират и множество активисти, които започват тайната дейност в собствените си градове, а инициативата има десетки хиляди поддръжници в социалните мрежи.

Присадените плодни клончета върху стерилните дървета се маркират с червени ленти, за да може да бъде проследено тяхното развитие, и когато се хванат, лентата бива отстранявана.

Към момента почти всички плодни дръвчета в градовете, включително и българските, са саморасляци и най-вероятно са се хванали от случайно хвърлена костилка или семка. Това обяснява факта, че повечето саморасли плодни дръвчета се намират около жилищни блокове в комплексите в града./БГНЕС