Активисти развяха тибетски флаг на церемонията по запалване на огъня за Пекин 2022

Активисти развяха тибетски флаг и плакат, който гласеше „без геноцид“ на церемонията по запалване на олимпийския огън за Зимните игри в Пекин през 2022 в Гърция.

Гръцката актриса Ксанти Джорджу.

Демонстрантите показаха флага и плаката след церемонията в Олимпия, посетена от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Охранители принудиха демонстрантите, които стояха в руините на мястото на Древните олимпийски игри, да свалят знамето и банера, като задържаха активистите. Инцидентът, който се случи ден след като тибетски активисти направиха демонстрация на Акрополиса в Атина, призовавайки за бойкот на Олимпиадата догодина, показва потенциалните протести, пред които са изправени първите олимпийски игри след Китай 2008-а.

Тибет е разкъсван през вековете между независимост и контрол от Китай, който заявява, че „мирно е присвоил“ платото през 1951 и е осигурил инфраструктура и образование на недостатъчно добре развития преди регион. Но много тибетци обвиняват китайското централно правителство в религиозна репресия и ерозиране на тяхната култура. Следвайки традициите, олимпийският огън бе запален от слънчевите лъчи в руините на древния Храм на Тера, люлката на Древните игри.

В тези трудни времена, в които продължаваме да живеем, Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 ще бъдат важен момент в това да обединят света заедно в дух на мир, приятелство и солидарност“, каза Бах в речта си преди демонстрантите да развеят флага. Поради коронавирусните рестрикции, церемонията се проведе пред ограничен брой зрители, лимитирани до членовете на Международния олимпийски комитет, Гръцкия и Китайския олимпийски комитети, президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и ваксинирани членове на медиите.

Тибетски активисти пристигнаха на церемонията с плакат "без геноцид".

В нарушаване на традицията, няма да има предаване на огъня на гръцка земя. Вместо това, пламъкът ще бъде занесен на стадион „Панатениак“ в Атина, двувековна арена, използвана както на Игрите през 1896, така и на тези през 2004, и във вторник ще бъде предаден на делегацията от Пекин 2022, за да отиде в Китай. Зимната олимпиада ще се проведе между 4-20 февруари. /БГНЕС