"Активни борци срещу фашизма" ще протестират срещу българската делегация в Битоля

"Съюзът на борците срещу фашизма в Македония 1941-1945 и техните последователи" днес ще организира протест в Битоля където ще бъде открит българският Културен център Иван Михайлов, предаде репортер на БГНЕС.

Според тях " чрез името на Иван Михайлов - един от най-големите представители на фашизма и най-близък сътрудник на фашистките лидери Хитлер, Мусолини, Анте Павелич и цар Борис III се извършва реабилитация на фашистката идеология, на милитаризма и антимакедонските политики от времето на Втората световна война". Те твърдят, че се извършва и "ревизия на историографията, както и отричането на народно освободителната война на македонския народ, включително и македонската национална идентичност и се нанася обида на македонското национално достойнство".

Протестът "на борците и техните последователи" е и срещу антимакедонската политика на официалните власти в София.

На откриването на Културния център в Битоля днес ще присъстват премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска,нейната заместничка Велислава Петрова, Екатерина Захариева, депутати и други политически лидери от България.

Репортерът на БГНЕС припомня, че през последните месеци има рязко увеличение на антибългарските прояви, включително и от страна на участници в управлението на РСМ. Това принуди посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир публично да призове местните политици да спрат с неоснователните и обидни изказвания срещу България.

Културният център в Битоля действа активно от няколко години. Те категорично отказаха да приемат данните от последното преброяване на населението и многократно са протестирали срещу преследването на "хората с българско национално съзнание в РСМ, които биват сатанизирани и обявявани за врагове на държавата". Преди година Културният център "Иван Михайлов" изпрати открито писмо до президента Стево Пендаровски, в което поиска властите в Скопие да отворят архивите на зловещата Държавна сигурност на югославския диктатор Йосип Броз Тито УДБА. РСМ и Сърбия са единствените бивши комунистически държави, където все още не е разкрита истината за репресиите на тоталитарния режим.

Представителите на българските сдружения и партии многократно призовават властите в Скопие да започнат да изпълняват Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Те осъждат всекидневната институционална антибългарска пропаганда, както и възпитанието на младите в омраза и ненавист към всичко българско. /БГНЕС