Акционерите настояват Shell да определи цели в областта на климата

Група акционери в британската петролна компания Shell представиха резолюция за предстоящото годишно събрание на акционерите, която ще принуди компанията да се ангажира с цели за емисиите на парникови газове, предаде АФП


27 инвеститори, сред които и един от най-големите мениджъри на активи в Европа Amundi - с 3,4% от акциите на Shell - са съавтори на резолюцията според активистката инвеститорска организация Follow This, която стартира инициативата, целяща да принуди Shell да спазва Парижкото споразумение.

Follow This внесе подобна резолюция за климата на миналогодишното общо събрание на акционерите през май, която беше подкрепена от 20 % от акционерите.

Тазгодишната резолюция призовава ръководството "да приведе средносрочните си цели за намаляване на емисиите... в съответствие с целта на Парижкото споразумение за климата: да ограничи глобалното затопляне до много под 2 °C над прединдустриалните нива и да продължи да полага усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 °C".

Резолюцията ще остави на борда да определи стратегията за постигане на тази цел.

Датата на годишното събрание на акционерите на Shell все още не е определена.

"Големите акционери държат ключа към справянето с климатичната криза с гласовете си на събранията на акционерите", каза основателят на Follow This Марк ван Баал.

"Shell ще се промени само ако повече акционери гласуват за промяна."

Follow This заяви, че Shell изглежда се е отдръпнала през 2023 г. по отношение на целите си за климата. /БГНЕС