Актуализацията на бюджета за F-16 влиза в комисиите на НС

Актуализацията на бюджета заради сделката за F-16 ще гледат депутатите от парламентарната комисията по бюджет и финанси и тази по отбрана на заседанията им днес, предаде репортер на БГНЕС.

На извънредно заседание в понеделник министрите актуализираха Бюджет 2019 г. за покупката на бойни самолети. От МС обясниха, че финансовият модел за реализиране на проекта за нов тип боен самолет изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от НС със Закона за бюджета за 2019. Това налага изготвянето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се увеличи размерът на разходите по бюджета на МО за 2019 г. с 2,1 млрд. лева. С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 година. Същевременно се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на армията да не бъдат разходвани през настоящата година.

Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Първа точка в дневния ред в заседанията на двете комисии е по ратификацията на договорите за новите самолети. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа миналата седмица договорите за закупуване на осем самолета F-16 въз основа на Решение на МС, взето ден преди това. Съгласно конституцията и редът на Закона за международните договори на България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание. В понеделник правителството ги предложи за ратификация.

Общата стойност на четирите договора е 1,256 млрд. долара. С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

Очаква се, че до 2023 г. да бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни.

След влизане в сила на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, МВнР ще уведоми насрещната страна за изпълнение на националните процедури за това. /БГНЕС