Актуализацията на бюджета влиза в пленарна зала

Първото четене на актуализацията на държавния бюджет и на бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване влизат за гласуване в пленарна зала, предаде репортер на БГНЕС.

В първия пленарен ден депутатите ще правят промени в съставите на четири комисии и ще изберат секретар на Народното събрание. След това ще разгледат одобрените от ресорните комисии Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Първото четене на актуализацията на бюджета на държавата се предвижда да бъде в четвъртък. След него ще се проведе изслушване на екоминистъра Асен Личен и на служебния министър на транспорта, а седмицата традиционно ще завърши с парламентарен контрол в петък.

Докато депутатите работят по актуализацията лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати във вторник покани до трите формации – „Има такъв народ”, Демократична България и „Изправи се БГ. Ние идваме”, за разговори за бюджета. БСП вече многократно заявиха, че ще направят своите предложения по актуализацията между първо и второ четене. Такива се очаква и от другите партии.

Финансовият министър Асен Василев бе категоричен, че според него рискове пред актуализацията, така както е предложена от служебният кабинет, не съществуват.

Общо обновяването на финансовата рамка залага на по-големи приходи от 2 милиарда лева и повече разходи на стойност 1,8 милиарда лева. Дефицитът в хазната ще бъде 3,6 на сто, което е минимално подобрение от настоящия вариант на текстовете.

„Приходната част е гарантирана, тя със сигурност ще се случи. Разходната част е изключително балансирана, има достатъчно пари за увеличение на пенсиите с 12,5%, за пълно покриване на разходите за медицинските работници и медикаменти, които са необходими. Има 430 млн. в подкрепа на бизнеса, плюс дофинансиране на системите на МВР, МП. Парите за допълнителни избори са предвидени. Така, че така да се каже най-лошият сценарий от тежка криза и в разходната, и в приходната част е отчетен”, каза Василев.

Актуализация на бюджета на ДОО, предложена от служебното правителство, предвижда да увеличи тежестта на година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35, което ще доведе до 64 лв. нарастване на абсолютно всички пенсии или средно 12,5% нарастване. Минималната пенсия съответно от 300 лв. да се стане 340 лв., социалната пенсия от 148,71 лв. да стане 170 лв. Максималният размер на пенсията от 1440 да стане 1500 лв.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса, приета от ресорната комисия, предвижда допълнителни 134 млн. лв. От общата сума 120 милиона лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания, първична и извънболнична помощ и лекарства, 10 милиона лв. за административни разходи и разплащания на дългове, а останалите 4 милиона лв. от сумата ще се използват като резерв. С 200 лева ще се увеличи сумата по трите клинични пътеки, по които се приемат в болниците пациенти с коронавирус. /БГНЕС