Актуалното от развитието на COVID-19 в света

Обновена информация за пандемията от коронавирус в световен мащаб, предлага анализът на АФП въз основа на официални източници.

-Европа: над 2,5 милиона случая -

С най-малко 2 505 650 случаи на коронавирусна инфекция и с 192 416 починали, Европа остава континентът, най-силно засегнат от пандемията, дори ако сега в Латинска Америка болестта прогресира най-бързо.

Повече от половината от инфекциите са регистрирани в Русия, Великобритания, Испания и Италия.

- Латинска Америка, Карибите: над 2 милиона случая -

Повече от два милиона случая на Covid-19 са регистрирани в Латинска Америка и Карибите от началото на епидемията, половината от тях в Бразилия, където новият коронавирус погуби почти 50 000 души.

Общо 2 007 621 случаи на коронавирус са потвърдени в региона към събота.

- Над 460 000 мъртви -

Пандемията е погубила най-малко 461 230 души по целия свят, откакто Китай официално съобщи за началото на заразата през декември.

САЩ са най-засегнатата страна с повече от 119 654 смъртни случая, следвани от Бразилия (49 976), Великобритания (42 569), Италия (34 610) и Франция (29 617).

- Случаи в предизборния екипа на Тръмп -

Шестима членове на екипа по организацията на митинга от предизборната кампания на Доналд Тръмп в Оклахома бяха тествани положително за Covid-19 и бяха поставени под карантина, съобщи екипът на американския президент няколко часа преди откриването на този първи голям митинг. организиран в Тълса, в закрито помещение, в разгара на пандемията.

"Никой от служителите, с положителен тест за Covid, нито, някой, който е бил в пряк контакт, няма да присъства срещата или на митинга“, увери екипът на Тръмп.

- Испания затаява дъх -

Няколко часа преди Испания да отвори отново границите си пред европейците, премиерът Педро Санчес напомни на населението, че остава уязвимо и трябва да се придържа към защитните мерки.

В полунощ през нощта на събота рещу неделя, Испания вдига извънредното положение, постановено на 14 март, и отново отваря сухопътната си граница с Франция, пристанищата и летищата за граждани на Европейския съюз. Португалия ще отвори границата си с Испания едва на 1 юли.

- Полева болница в Мароко -

Мароко създаде полева болница в западната провинция Кенитра, която ще приеме около 700 потвърдени случая на Covid-19 от епидемични огнища в страната, съобщи министърът на вътрешните работи.

- Хеброн и Наблус под блокада -

Палестинската администрация обяви в събота временното затваряне на Хеброн и Наблус, за да се справи с разпространението на новия коронавирус, след скок в броя на новите случаи в тези два града на окупирания Западен бряг.

- 12,5 % спад на БВП в Перу -

Централната банка на Перу прогнозира спад на брутния вътрешен продукт на страната от 12,5 % през 2020 г., поради ограниченията, наложени през март за прекратяване на пандемията, които парализираха в голяма степен икономиката. Два милиона работни места бяха загубени.

Бразилия, от своя страна, ще преживее свиването с 6 % на брутния вътрешен продукт през 2020 г., според Института за икономически изследвания (ИПЕА). / БГНЕС