Ал-Атия увеличи аванса си пред Льоб след успех в четвъртия етап на Рали Дакар

Лидерът в Рали Дакар Насер Ал-Атия спечели четвъртия етап в Рияд, след като саудитският пилот Язеед Ал-Раджи получи наказание за превишена скорост.

Надеждата на домакините бе на първо място след 465-километровия участък през пустинята от Ал Каисума. Но двуминутна санкция го свлече до петото място, а с това подари и успеха на Ал-Атия, който триумфира по-рано и в пролога и в първия специален етап. Катарецът обясни, че първото му място днес не му гарантира предимство в утрешния ден.

Насер Ал-Атия.

Опитахме се да поставим високо темпо, но нашият план не беше да отворим утре (четвъртък), защото няма да има мотори, следователни, няма да има пътища. Но, дори да не се справим достатъчно добре в тези условия, то ще сме в изгодна позиция за следващия ден“, каза той.

Катарецът, който търси четвърти триумф в Рали Дакар с тима на Тойота, се откъсна на още 25 сек пред Себастиан Льоб в генералното подреждане при пилотите, за да води вече пред френската рали звезда с 38 мин 5 сек. Льоб, втори в етапа пред новия хибрид на Ауди, каран от Карлос Сайнц, понесе удар по амбициите за победа в състезанието, след като предавателят му се счупи след едва десет км от началото на третия етап.

При моторите, испанецът Хуан Бареда Борт спечели втората си етапна победа в рамките на три дни – неговата 29-а специална етапна победа в кариерата, а втори се нареди чилиецът Пабло Кинтанила. Британецът Сам Съндърланд води в генералното подреждане с три минути пред победителя от 2018 Матиас Валкнер от Австрия. /БГНЕС