Алабаковски е пуснат на свобода

Подпалвачът на българския Културен център "Иван Михайлов" в Битоля Ламбе Алабаковски от днес е на свобода, предаде БГНЕС.

На този етап единствената мярка срещу него е отнемането на паспорта му. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля.

Първоначално той беше с мярка за неотклонение задържане под стража за 8 дни, която беше заменена с домашен арест, с обяснението, че има възможност за бягство, тъй като певецът има двойно гражданство, македонско и американско. Според закона неговото деяние се наказва със затвор от 6 месеца до 5 години.

В ранните часове на 4 юни Алабаковски подпали вратите на културния център.

БГНЕС припомня, че описанието на подпалвача от Битоля бе дадено от българския министър на външните работи Теодора Генчовска, която веднага след събитието се отправи от Скопие към Битоля, където бе информирана за извършителя в полицейското управление.

„На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска“, каза Генчовска и добави, че лично тя смята, че този "акт е извършен хладнокръвно, умишлено и злонамерено".

Подпалването на входната врата на клуб "Иван Михайлов" предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Ламбе Алабаковски става известен след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове. Има информация, че неговият брат работи в правоохранителните органи на РСМ. /БГНЕС