Алабаковски: Гордея се, че подпалих Българския клуб в Битоля

За първи път след палежа на българския клуб в Битоля "Ванчо Михайлов" по темата проговори певецът Ламбе Алабаковски. В изявление за "Bombakis podcast" певецът каза, че е щастлив и радостен от престъпното посегателство срещу българския клуб, предаде БГНЕС.

От днешна гледна точка съм много щастлив и горд от това, което направих, сподели Алабаковски.

„Когато имаш такива чувства, събирани години наред в себе си от любов към родината, и виждаш как се случват несправедливости, това беше кулминацията на всички чувства, патриотични, които всички имаме в себе си, но не ги изразяваме. Не толкова категорично. Всички ги имаме и ги изразяваме по различни начини. Това е, прилив на емоции. От днешна гледна точка съм много щастлив и горд от това, което направих, защото в крайна сметка, сега след толкова време, всичко се получи в полза на нашите хора - никой няма право да ви провокира във вашите собствено жилище и да ви поставя ултиматуми“, каза певецът Алабаковски.

Миналото лято през юни певецът беше арестуван за палеж в културен център "Иван Михайлов" в Битоля и беше осъден на шест месеца условно. Алабаковски е направил самопризнания по време на разследването, а условната присъда е 6 месеца лишаване от свобода, ако до една година не извърши ново престъпление. След присъдата двата паспорта - македонският и американският, бяха върнати на певеца.

На 22 март тази година Централният регистър на РС Македония обяви, че клуб "Иван Михайлов" е заличен от регистъра след преценка на ресорната комисия, направена на 16 март тази година. Правителствената комисия по имената тогава дава отрицателно становище за използването на името на тази противоречива личност. Според членовете на комисията Михайлов е близък до фашистката идеология, затова назоваването на сдружението на негово име е провокация за македонския народ. Причината за прекратяването на клуба е решение на Министерството на правосъдието. Централният регистър е действал служебно след решение на министерството.

"Заличени сме, но не и победени", каза председателят на вече бившия Български културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски след заличаването на клуба от Централния регистър. В интервю за българските медии Георгиевски подчерта, че "Македония рано или късно ще трябва да направи промени в конституцията и да включи българите като държавноградяща нация". „Да, унищожени сме, но все още не сме победени. Обжалвахме решението на министъра на правосъдието в Конституционния съд. Ще продължим да се борим и да търсим правата си по съдебен ред. Вярваме, че РСМ ще стане по-добра страна за живеене на българите. Вярваме, че ще ни впишат в Конституцията. С това българите ще се изравнят с всички други народи“, каза Георгиевски. /БГНЕС