Албания с крачка по-близо до членство в ЕС: Колежът на Европа открива кампус в Тирана

Ръководителят по въпросите на добросъседството на Комисията Оливер Вархеи обяви, че Колежът на Европа - мястото за обучение на бъдещи еврократи - ще открие нов кампус в Тирана, Албания, което е знак, че балканската страна се приближава към членство в ЕС, съобщава „Политико“. Този ход се разглежда от регионалните експерти като опит на блока да увеличи своята "мека сила" в ключов геополитически регион.

Албания е страна-кандидатка за членство в ЕС и е в процес на привеждане в съответствие с правилата на ЕС и провеждане на реформи, за да изпълни критериите за присъединяване на блока.

Новият кампус ще бъде финансиран от Комисията, а кандидатстването за студенти ще започне през септември 2023 г., според Вархеи. Той добави: "Единственото нещо, от което се нуждаем сега, е сграда, хубав терен за колежа."

Премиерът на Албания Еди Рама приветства новината като "голям подарък" и нещо "изключително важно и значимо за нас" на съвместна пресконференция в Тирана с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и Вархеи.

"След като през 90-те години колежът в Брюж откри кампус в Полша, за да подкрепи тези страни да станат членки на Европейския съюз, сега той ще открие кампус в Албания", каза Рама, като се позова на откриването на втори кампус на колежа в Натолин, Полша, през 1992 г., когато регионът се ангажира с европейската интеграция след падането на комунизма.

Символичното значение на стъпката в Тирана беше определено от Вархеи като "ясен сигнал, че присъединяването на Албания е зад ъгъла, така се случи и в Полша".

В писмено изявление до „Политико“ ректорът на Колежа на Европа - и бивш ръководител на външната политика на ЕС - Федерика Могерини "приветства обявеното намерение на Комисията да финансира нов кампус на Колежа на Европа в Тирана".

Тя добави: "Започваме предварителна работа с оглед на представянето на подробно предложение."

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел - подкрепиха призивите на Албания за създаване на нов кампус по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в Тирана през декември миналата година.

В четвъртък Рама отказа да определи твърд краен срок за влизането на Албания в ЕС, но посочи, че страната му може да се присъедини към клуба "в рамките на следващото десетилетие" - нещо, което той призна, че допреди няколко години е било смятано за немислимо.

Според класация на „Политико“ университетът е най-изявената алма матер сред държавните служители в ЕС, а сред възпитаниците му са настоящият комисар Маргаритис Схинас, както и бившите министър-председатели на Дания и Финландия Хеле Торнинг-Шмит и Александър Стуб. Университетът се финансира частично от ЕС и други национални правителства, според собствените му данни. /БГНЕС