Албания се разбунтува срещу сръбския проект „Отворени Балкани“

Под мотото „Албания протестира срещу пакта Рама – Вучич за балканския процес“ пред сградата на правителството в Тирана се проведе протест, организиран от бившия албански премиер и бивш председател на Демократическата партия (ДП) Сали Бериша.

В речта си пред събралите се граждани политикът обяви, че протестът е организиран с цел защита на жизнените интереси на албанския народ и на албанското общество. „Това е протест срещу тристранния пакт Белград – Тирана – Скопие, срещу тройката Вучич – Рама – Заев. Ние не сме срещу регионалното сътрудничество, а се обявяваме за искрено и плодотворно сътрудничество в рамките на евроатлантическата интеграция“, каза Бериша.

Протестът е срещу проекта, който се осъществява „на гърба на балканските народи“ и който беше отхвърлен от Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора и който се възприема от Хърватия като заплаха, допълни той.

Отворени Балкани“ нямат друга цел, освен установяване на сръбската хегемония в региона, което е против нашите национални интереси. Проектът „Отворени Балкани“ – идея на Вучич и на неговите двама васали, ще бъде ликвидиран заедно с всички приети споразумения след идването на ДП на власт, категоричен беше бившият албански премиер. Според него, кръстник на всичко това е милиардерът Джорд Сорос. Бериша призова правителството и Конгреса на САЩ да попречат на политиката на Сорос на Балканите.

Той предупреди, че това е първият от серията протести до падането на наркодържавата, връщането на демокрацията, плурализма и свободата на словото и в края на речта си благослови всички албанци в Албания, Косово, Северна Македония, Прешево и диаспората.

Стотици граждани от Албания и от Косово, се присъединиха към протеста, носеха плакати и развяваха знамената на двете държави.

Всички изказали се се обявиха срещу инициативата „Отворени Балкани“ и обвиниха двойката Рама – Вучич, че искат да разделят Косово.

Телевизия „Ора нюз“ съобщи, че по време на митинга е запалено знамето на Сърбия, а извършителите са предимно непълнолетни лица.

Сред участниците в протеста беше и бившият албански президент Буяр Нишани, който в обръщението си към гражданите заяви, че „никога не сме били против добросъседството и сътрудничеството, на сме против сръбския хегемонизъм, който вреди на нашия народ тук, в Косово и навсякъде, където живее“.

По-рано днес Сали Бериша призова сънародниците си на протест пред сградата на правителството в Тирана, където се провежда срещата между президента на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Албания и на РС Македония Еди Рама и Зоран Заев, припомня БГНЕС.

В публикация във Фейсбук Бериша нарече Рама „марионетка“ на Вучич.

Сред причините за протеста той изтъкна следните факти:

1. Вучич е министър на Милошевич и все още не се е извинил за престъпленията, извършени от Сърбия срещу албанците, а продължава да следва политиката на своя патрон.

2. „Отворени Балкани“ е проект, който засилва позициите на Сърбия и плановете ѝ за Велика Сърбия, така че не трябва да се допуска да се осъществи!

3. Еди Рама става част от тези програми и се превърна в марионетка на Вучич и трябва да бъде спрян, преди да е станало твърде късно.

4. Косово все още има открити рани, за които Вучич е един от основните виновници. Освен това той отрича престъпленията, кланетата и геноцида, извършени срещу косовските албанци по време на войната, така че не е достоен да бъде очакван в Тирана, още по-малко да му сътрудничи.

20 и 21 декември в Тирана се провежда срещата на върха в рамките на регионалната инициатива за сътрудничество "Отворени Балкани". Очаква се да бъдат подписани общо шест споразумения, включително Споразумението за условия за свободен достъп до пазара на труда в Западните Балкани.

Преди срещата тримата лидери изпратиха отворено писмо до своите колеги от Западните Балкани с покана останалите страни от региона да се присъединят към инициативата.

В писмото се посочва, че визията им е да преодолеят социалните, икономически и търговски бариери, които забавят икономическия растеж в целия регион, чрез прилагане на четирите европейски свободи в трите държави.

На предишните срещи в рамките на „Отворени Балкани“, в Скопие през юли тази година и през ноември в Белград, беше обявено, че целта е вдигане на границите за трите държави от януари 2023 г., със свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, като и от 2022 г. да влезе в сила единно разрешение за работа.

Срещу „Отворени Балкани“ се обявиха президентът на Косово Вьоса Османи и премиерът на страната Албин Курти, които определиха инициативата на Сърбия като опит за проправяне на път за сръбската хегемония в региона. /БГНЕС