Албанската опозиция се радикализира

Обединената опозиция ще радикализира своите действия. Това обяви лидерът на най-голямата албанска опозиционна Демократическа партия Лулзим Баша, който вчера се срещна с председателката на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади.

Баша обяви, че днес в 18.00 часа всички главни пътища, които свързват страната със столицата Тирана, ще бъдат блокирани. Тези действия трябва да се разглеждат като знак, че гражданското неподчинение ескалира. Преди пладне, в 11.00 часа ще бъдат определени задачите, които стоят пред преходното правителство.

„Ние сме в дълбока политическа, конституционна, икономическа и социална криза и както стана ясно през последните 24 часа страната е в пълна криза и по отношение на най-важния процес – интеграцията на Албания в Европейския съюз. Причината за това е престъпността при провеждането на избори. В 18 часа ще започнем действия в цялата страна, като блокираме най-важните пътни маршрути в знак за гражданско неподчинение. В 11 часа заедно с опозиционната коалиция ще определим задълженията на преходното правителство, което трябва да гарантира свободни и честни избори. Ще обсъдим и нашата платформа, която ще бъде представена на албанците“, каза Баша.

Той подчерта, че няма никакви промени в позицията на обединената опозиция, което според него представлява „новото мнозинство“.

„Оттеглянето на Еди Рама е въпрос, по който не може да се преговаря. То ще доведе до формирането на преходно правителство, което ще проведе честните и свободни избори“, добави Баша. /БГНЕС