Албанската опозиция свиква масов протест

Обединената албанска опозиция свиква днес "най-големия национален протест" с искания за оставката на премиера Еди Рама и създаването на преходно правителство, което да проведе предсрочни парламентарни избори.

Тирана, протест на 28 март 2019

Демонстрацията ще се проведе пред сградата на правителството и за разлика от предишни подобни прояви на недоволство ще започне в 18 часа.

От февруари, когато започнаха протестите, досега са проведени осем протеста, шест от тях пред сградата на парламента и два - пред правителството.

Лидерът на Демократическата партия Люлзим Баша от град Фиер заяви, че "престъпната банда на Еди Рама трябва да си върви."

„Еди Рама и бандата му трябва да си тръгнат и трябва много добре да знаят, че няма да има избори без опозиция. Каузата за освобождаването на Албания от бандата на Еди Рама е възприета от огромно множество албанци“, каза Баша.

В последния си призив, преди днешния протест, за по-масово масово участие, той отправи чрез социалните мрежи.

„Събота в 18:00 всички в Тирана! За истинските неща, за благополучието на всеки албанец, за нашия дом, за нашите деца, За Албания като цяла Европа!“, пише Баша.

Албанската полиция е поставена в пълна готовност. Повече от 1300 полицаи ще бъдат ангажирани в охраната на протеста. Пред сградата на правителството са поставени охранителни камери, подходящи защитни огради, както и предпазни решетки на прозорците и вратите.

Снощи чрез социалните мрежи президентът Илир Мета заяви пред правителството и опозицията, че "е необходимо да се създаде нов климат, в който всички да се изслушват, и по-специално да се позволи критичното мислене, така че обществото да може постоянно да се реформира."

Американското посолство призова гражданите си да избегнат частта на Тирана, където ще се проведе протестът. / БГНЕС