Албанската преса: Премиерът Рама се надява на отделяне от РСМ по пътя към ЕС

Искането на албанския премиер Еди Рама Тирана да бъде отделена от Скопие по пътя към членство в ЕС е широко отразено от албанската преса, предаде БГНЕС.

На 17 февруари Рама беше един от събеседниците в панелната дискусия „Балканите на фокус“ в рамките на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността. В дискусията участваха още македонският президент Стево Пендаровски, президентът на Черна гора Яков Милатович и американският сенатор Джейн Шахин.

„Премиерът Рама се надява Албания да бъде отделена от Северна Македония в европейското пътуване към пълноправно членство в ЕС“, пише „Албениън пост“. Изданието отбелязва, че според министър-председателя страната му не е могла да направи следващата крачка към блока в пакет с РСМ и поради това се налага промяна.

„Премиерът Рама иска Албания и Северна Македония вече да не са „двойка“ по пътя на европейската интеграция, както беше досега“, анонсира „Тетовасот“.

“Рама от Мюнхен: Надявам се да се откъснем от Северна Македония“, информира INA-ONLINE.

„От Мюнхен, Германия, където се провежда Конференцията по сигурността, премиерът Еди Рама изрази надежда страната ни да бъде отделена от съседката ни в процеса на евроинтеграция“, написа медията.

RTSH 24 публикува новината със заглавие „Рама: Надявам се, че пътят на Албания към ЕС вече не е свързан със Северна Македония“.

„Рама дебатира за Европейския съюз и се пошегува с Гърция“, съобщава „Shqip”.

Информационният уебсайт цитира думите на албанския премиер на конференцията, че “забавянето на европейската интеграция на региона е най-доброто гориво за национализма“.

“Еди Рама се шегува с турското кафе в Германия”, съобщава албанският телевизионен канал TV Klan.

В статията се посочва, че след проведените междуправителствени конференции все още няма напредък в европейската интеграция на региона.

Gazeta Shqip озаглави новината: „Пречка ли е Гърция по пътя на Албания към ЕС? Рама отговори с шега: Ние ги обичаме!“. /БГНЕС