Албанският парламент гласува за освобождаване на президента Илир Мета

Парламентът на Албания освободи президента Илир Мета за „сериозни нарушения“ на конституцията по време на предизборната кампания през април, съобщи „Екзит Нюз“.

105 депутати в 140-местния парламент гласуваха за освобождаването на Мета, 7 депутати гласуваха против, а 3 се въздържаха. Това е първият път в историята на Албания, когато президент е освободен от парламента.

Конституционният съд ще има последната дума по въпроса, като одобри или отхвърли освобождаването и доказателствата по днешното решение.

По време на предизборната кампания през април, Мета обвини правителството, че е участвало в подготовка за фалшифициране на изборите в сговор с престъпни банди за купуване на гласове и призова хората да защитят своя вот.

Социалистическото мнозинство стартира процедури за неговото освобождаване веднага след спечелването на третия му мандат на изборите на 25 април, след обещание, дадено преди няколко дни от премиера Еди Рама, и след като президентът влезе в сблъсък с посланика на САЩ по телевизията на живо.

Мнозинството поиска да се отстрани Мета поради „сериозни нарушения“ на конституцията, което е едно от двете възможни условия за уволнение на албанския президент. Другото е „извършване на тежко престъпление“. Те твърдят, че той е нарушил единството на народа, като е нападнал Социалистическата партия и правителството по време на предизборната кампания, подбуждайки по този начин към насилие и нападайки чужди дипломати.

Това е вторият опит на социалистите да уволнят президента Мета. По-рано те предприеха още едно разследване срещу него през 2019 г. относно назначения на членове в Конституционния съд и постановление за анулиране на изборите на 30 юни. След едногодишно разследване и след доклад на Венецианската комисия, според който Мета не е извършил сериозно нарушение на конституцията, социалистите се отказаха.

В речта си в парламента преди гласуването Рама атакува Мета, че „е предал мисията си“, „унизил конституцията“, „разрушил единството на народа“, „провокирал разделение на властите“ и „опозорил специалната връзка на албанския народ със САЩ”.

Конституционният съд трябва да получи решението на парламента за уволнението на Мета в рамките на 5 дни. Остава неясно дали ще бъде даден приоритет на разглеждането на това дело или то ще се присъедини към опашката от над 180 дела, които очакват да бъдат разгледани.

Съдът не функционираше близо две години поради уволненията на съдии чрез реформа на правосъдието. Той започна да работи отново преди 6 месеца, когато достигна кворум от 5 от своите 9 членове. Сега има общо 6 членове, 3 от които бяха предложени от президента Мета и 3 от парламента, контролиран от Социалистическата партия на Еди Рама. Останалите 3-ма съдии трябва да бъдат предложени от Висшия съд.

За да бъде официално уволнението, 5 от 6-те членове на Конституционния съд трябва да подкрепят освобождаването на Мета, включително поне 2-ма съдии, предложени от него. /БГНЕС