Албанският парламент сне имунитета на Сали Бериша

Албанският парламент отне имунитета на бившия министър-председател Сали Бериша, с което проправи пътя за евентуалния му арест във връзка с разследване за корупция.


Специалната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност (SPAK) обвинява Берша в корупция, свързана с приватизацията на държавен спортен комплекс "в полза на неговия зет".

Твърди се, че деянията са извършени през 2008 г., когато Бериша - сега лидер на опозицията - беше министър-председател на страната.

Бериша остана непоколебим след гласуването, при което 75 от 140-те членове на парламента одобриха този ход.

"Аз съм по-силен от всякога", каза Бериша, докато напускаше събранието.

Гласуването последва искане на прокуратурата, след като Бериша отказа да сътрудничи на властите по време на разследването.

Неговият зет Джамарбер Малтези беше арестуван през октомври и поставен под домашен арест, след като беше обвинен в корупция и пране на пари.

Малтези е заподозрян, че се е възползвал от положението на Бериша, за да придобие спортен комплекс в Тирана, който е бил собственост на министерството на отбраната, и е бил използван за изграждане на апартаменти.

Бериша отдавна отрича да е извършил каквото и да било нарушение и нарича разследването "чисто политическо", обвинявайки министър-председателя на Албания Еди Рама, че е подбудил проверката.

Бериша е първият демократично избран президент на Албания след падането на комунизма през 90-те години на миналия век. Той е и министър-председател на Албания в продължение на осем години до 2013 г.

Миналата година му беше забранено да влиза в САЩ и Великобритания заради предполагаемото му участие в организирана престъпност и корупция - обвинения, които той отхвърли. /БГНЕС