Албанският премиер поиска президентът Илир Мета да бъде отстранен

Албанският президент Илир Мета, който вчера реши да отмени местните избори, ще даде извънредна пресконференция във вторник.

Някои медии твърдят, че освен причините, които са го накарали да вземе решението, той ще обяви и новата дата за провеждане на местните избори. Не се изключва и възможността държавният глава да упражни правото си да разпусне парламента, което обаче е трудно да бъде допуснато в напрегнатата политическа ситуация в страната.

Малко преди протеста на Обединената опозиция вчера, президентът Мета, заяви, че отменя указите, с които са насрочени изборите за 30 юни, като се аргументира накратко, че е предприел тази стъпка за да успокои напрегнатото положение и да предотврати опасността от ескалация на конфликта в страната.

От друга страна, премиерът и лидерът на управляващите социалисти Еди Рама нарече това решение "политическо самоубийство" и прогнозира оттеглянето му от поста държавен глава. Рама продължава предизборната кампания и е категоричен, че изборите на 30 юни ще се проведат.

Според експерти по конституционното право обаче, Рама няма възможност да промени решението на президента Илир Мета.

„Единственият вариант, който управляващото мнозинство има срещу решението на президента Илир Мета, е Конституционният съд. В този съд, след евентуалното одобрение на 3/4 от общия брой на депутатите, може да бъде поискано уволнението на държавния глава въз основа на Конституцията. В момент, в който в страната няма съд, уволнението на Илир Мета от поста е невъзможно“, смята експертът Йордан Дачи.

Той добавя, че дори управляващото мнозинство да се опита скоро да сформира деветчленния състав на Конституционния съд, премиерът пак няма да може да поиска оставката на президента.

„Понастоящем съдът има само един член. Трима трябва да бъдат предложени от Върховния съд, който също не работи, и всички членове трябва да бъдат назначени от Мета в съгласие с парламента. Това означава, че е необходимо много време за да бъде създаден Конституционния съд“, каза Дачи.

В Албания процесът на проверка на имотното състояние и евентуалното участие на съдии и прокурори в престъпни дейности, започна през март 2018 година. Поради липсата на действия по проверката, Конституционният и Върховният съд, Висшият държавен съвет за контрол не функционират, а липсата на кадри се усеща във всички съдилища и прокурорски звена в цялата страна. /БГНЕС