Албанският президент отложи местните избори

Албанският президент Илир Мета отложи провеждането на местните избори на 30 юни.

В изявление от кабинета си той изрази дълбоката си загриженост във връзка с дълбоката политическа криза в страната , свързано с „несъгласието от двете страни" за постигане на диалог.

„Отчитайки спешната необходимост от успокояване на ситуацията и риска от непредсказуема ескалация на конфликта в страната, аз поемам високата конституционна и институционална отговорност и съм убеден, че защитата на конституционните принципи е по-важна от всякаква правна терминология. Като държавен глава и зачитайки клетвата да запазя стабилността, мира и социалното и национално единство, отменям постановлението, с което местните избори трябваше да се проведат на 30 юни“, се казва в официалното изявление на Мета.

Подчертавайки факта, че последните събития нарушават имиджа на Албания в света, се посочва, че в понеделник ще бъде предоставено по-подробно основание за причините за отлагане на изборите.

По-рано на предизборно събрание в Берат, министър-председателят Еди Рама заяви, че изборите на 30 юни ще се състоят./БГНЕС