Алберт Попов 17-и в гигантския слалом, злато за Марко Одермат

Българският скиор Алберт Попов остана на 17-о място в гигантския слалом от програмата на Зимните олимпийски игри в Пекин, като записа рекордно класиране за роден представител в дисциплината на Олимпиади след 21-та позиция на Петър Попангелов в Сараево през 1984 година.

Алберт Попов.

Родният представител даде 27-о време в първия манш и стартира с четвърти номер във второто каране, което започна с над час закъснение поради лоши метеорологични условия. Попов даде седмо време във втория манш и в крайна сметка завърши на +5.59 сек от олимпийския шампион в дисциплината Марко Одермат от Швейцария. Лидерът в генералното класиране за Големия кристален глобус бе водач след първия манш и с второ време във втория триумфира със златото.

Среброто остана за словенеца Жан Краньец, а трети на почетната стълбичка се качи Матю Февр от Франция. Топ 10 допълниха американецът Ривър Радамус, французите Тибо Фавро и Алекси Пентюро, швейцарецът Джино Кавизел, норвежецът Хенрик Кристоферсен, андорецът Жоан Верду и хърватинът Филип Зубчич. Седем състезатели не успяха да финишират във втория манш, сред които далите шесто и седмо време в първия съответно Лука де Алипрандини от Италия и норвежецът Лукас Бротен.

Марко Одермат.

Одермат спечели първо олимпийско злато в кариерата си, след като даде седмо време в спускането в китайската столица. За Швейцария това бе трето злато на Игрите, като страната има и пет бронзови отличия. За мъжете предстои слалом в сряда, 16 февруари, като първият манш е от 04:15 часа българско време, а вторият е от 07:45 часа. /БГНЕС