Алберт Попов бе отличен за "Спортист на София" за 2023 г.

Алберт Попов бе отличен за Спортист №1 на София за 2023 година, предаде репортер на БГНЕС. Това стана на церемония в Музея на спорта на стадион "Васил Левски".


Той заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-та позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона.

"Благодаря за признанието. Не е важно кой ще е лицето на София. Всички спортисти трябва да са такива. Призовавам младите да спортуват", обяви Аби.

На втора позиция се нареди Йоана Илиева - бронзова медалистка на сабя от Световното по фехтовка в Милано и европейска шампионка до 23 г. от Будапеща.

Третото място зае капитанът на шахматния тим на България, грабнал европейската отборна титла за жени в Будва (Черна гора) Антоанета Стефанова.

Веднага след челната тройка е класирана Боряна Калейн, която извоюва два сребърни медала от Световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024.

Петото място бе за Белослава Кръстева, която през изминалата година спечели бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 г. в Мексико Сити и злато с отбора на България на Европейското за жени в Будва, Черна гора.

Световният шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом Тервел Замфиров се нареди шести. Седми е волейболният ни национал Александър Николов.

За лица на София - "Световна столица на спорта" за 2024 година пък бяха избрани Алберт Попов и шахматистката Белослава Кръстева. /БГНЕС