Алберт Попов: Знам, че с две чисти спускания ще постигна това, което искам

"Знам, че с две чисти спускания ще постигна това, което искам", заяви в интервю за БГНЕС най-добрият ни скиор Алберт Попов, който бе част от Топ 10 в анкетата за „Спортист на годината“ на България за изминалата 2023 година. Алберт завърши на четвърто място в класацията след Александър Везенков (баскетбол), Григор Димитров (тенис) и Петър Мицин (плуване). През изминалата година той се качи на подиума в състезание от Световната купа за първи път в кариерата си, завършвайки на трето място в слалома в Палисейдс Тахо, САЩ. Настоящият сезон започна с десета позиция на слалома в австрийския зимен център Гургл.


„Здравейте, за много години, живи и здрави да сте! Пожелавам на всички, както и на себе си, да съм здрав, другото е постижимо. Пожелавам на всички една хубава и успешна 2024 година!“, започна Попов.

Той разкри как е успял да присъства на церемонията и едновременно с това да не изпусне заминаването си за стартовете от Световната купа в Аделбоден. Швейцарският зимен център е домакин на гигантски слалом и слалом съответно на 6 и 7 януари. „Такава ни беше програмата - до днес (четвъртък) да съм в България, още утре в 05:00 часа летя за Швейцария – дори екипът ми в момента спи на летището и ме чака да ме вземе. Утре летя, кацам, имам ден подготовка и след това е първият старт от така дългия месец януари, в който имаме пет старта. Идеята да останем малко по-дълго време в България беше, за да започнем месеца свежи и да издържим на напрежението“.

Алберт сподели, че очаква сложно състезание в неделя на фона и на метеорологичните условия, които вероятно ще направят нещата непредвидими. „Следейки прогнозата, понеже винаги много се интересуваме на какви условия отиваме, тестваме ски за определени прогнози – очаква се да бъде едно много сложно състезание. Прогнозата е за дъжд, сняг, предполагам, че пистата ще е мека и че късметът ще играе голяма роля, но ще дам всичко от себе си и се надявам за хубаво класиране“.

Относно това какво се е объркало във втория манш на слалома в Мадона ди Кампильо, където скиорът ни остана 11-и след силно първо каране, Попов заяви: „Първият манш на последното състезание беше нещо, което всъщност търсим и знаем, че съм способен. Във втория манш още от самия старт не успях да нацеля следите и това всъщност ме лимитира в това аз да давам газ – през цялото време се борих да остана в трасето. Но слизайки с такова спускане на 11-о място ми дава кураж и ми показва, че с грешки ставам 11-и или 10-и. Просто знам, че с две чисти спускания аз съм там и ще постигна това, което искам“.


„Основен приоритет ми е всяко едно състезание. Разбира се, че се вълнувам една идея повече за Банско. Надявам се това да е моето състезание – за първи път ще карам на Банско с огромните очаквания за един страхотен резултат, но напрежението ме кара още повече да се мобилизирам, така че смятам, че ще се получат нещата“, коментира той и предстоящите два старта в родния курорт – гигантски слалом на 10 февруари и слалом ден по-късно.

За Алберт място в челната десетка на класацията за „Спортист на годината“ е призвание – най-голямото за който и да е спортист. „Призвание – смятам, че който и спортист да е в топ 10 на България, това е най-голямото призвание. Радвам се, че хората оценяват това, което правим, и се радвам, че така успявам да се срещна с толкова добри и доказали се спортисти в техните спортове“, завърши българинът.

След десет състезания от началото на сезона за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, 26-годишният Попов поделя 43-та позиция с американеца Райън Кокран-Сигъл в генералното класиране за Големия кристален глобус, като и двамата са с по 50 точки. В подреждането за Малката световна купа в коронната си дисциплина слалом, 50-те пункта на Алберт му отделят десето място в таблицата след два проведени старта. /БГНЕС

Категории: