Албин Курти настоява за повече войници на НАТО в Косово

Косово иска да се увеличи броят на войниците на НАТО "за укрепването на мира и сигурността в целия регион на Западните Балкани", заяви премиерът му Албин Курти в интервю за в. „Ди Велт”.

„Значително увеличение на броя на войниците и военното оборудване на НАТО... ще увеличи сигурността и мира в Косово и в целия регион на Западните Балкани“, изтъкна Курти.

Според него в момента Косово увеличава разходите за отбрана и броя на своите войници и резервисти. „Увеличаването на броя на войниците в мироопазващите сили на НАТО KFOR ще подкрепи нашите отбранителни усилия“, добави той.

В Косово са разположени около 3800 войници от КФОР, ръководените от НАТО международни сили. Сред тях са и 70 войници от Германия, пише „Ди Велт”. Според решението на германския Бундестаг в републиката могат да бъдат изпратени до 400 германски войници.

Последните месеци обстановката в Косово бе белязана с ескалация на напрежението заради действия, които засегнатите страни смятат за враждебни и неприемливи. Наложи се намесата на ЕС и САЩ за временно охлаждане на конфронтацията. /БГНЕС