Алек Попов: Започнах да пиша твърде рано, трябваше да поизчакам още малко

„Започнах да пиша твърде рано, а трябваше да поизчакам още малко. 10 години бях главен редактор на сп. „Родна реч“. Това заяви пред БГНЕС писателят Алек Попов. Той показа седмото издание на романа „Мисия Лондон“, на която всяка препечатка е с нова корица.

„В един момент книгата свършва и се налага да се направи ново издание. Това е много добър повод човек отново да погледне критично на този текст. Винаги има някакви стилистични редакции, които могат да се направят. Съзнателно съм се въздържал да правя прекалено големи структурни промени, защото книгата е документ и то важен за тази епоха и е хубаво да си остане такава, каквато е, запечатала моята гледна точка към времето и самото време. Тя е свидетелство за развитието на самия писател. Реших да я оставя така, както е“, каза той.

Авторът коментира още, че за тези, които са гледали само филма, книгата ще бъде истинско откритие, защото тя е различна от филма.

„Особено краят ще им бъде крайно любопитен, той е много актуален. Книгата е бунтарска. Тя не цепи басма на никого, нито на нашите управници, нито на западните, които са доста лицемерни и снобски. Тя е еднакво безпощадна към всички страни и носи един леко анархистичен дух, който предполагам ще се хареса на младите читатели“, разкри част от сюжета й Попов.

От думите му стана ясно още, че в момента работи върху нова книга.

„Тя също е силно сатирична. Пак е в стил политическа сатира, както „Мисия Лондон“, но не е нейно продължение. Със сюжет е който е доста изненадващ, отново изнесен извън страната, на място където читателите трудно биха се сетили, че може да бъде разположена. За мен е много в духа на времето. Отразява търсенията на хората, които постоянно се тревожат откъде сме дошли; кои сме ние; въпросът за идентичността; как политиците спекулират с тези въпроси; въпросът за демографската криза е засегнат и затова как би могла да се разреши в един комичен ключ“, повдигна завесата около новата си книга Попов и добави, че се надява тя да се превърне и във филм.

Творецът каза, че черпи идеи в процеса на работа, когато според него, човек изпада във възбудено състояние, когато въображението работи на бързи обороти и много често тогава се получават открития.

„За мен винаги дистанцията е била най-важният маркер, който определя дали да се занимая с една история или не. Ако няколко години по ред е владеела въображението и съзнанието ми, значи може би си струва“, посочва писателят и добави, че когато бил млад пишел всичко, което му хрумвало, но сега доста внимава какво ще избере, защото изборът е важен, силите на човек не са безкрайни, както и времето му.

Директорът на Националния център за книгата и литературен клуб „Перото“ обяви пред БГНЕС, че инициативата ще продължи и през октомври и целта й е да срещне читатели с хората на литературата – писатели, поети, сценаристи, драматурзи, преводачи, на които се крепи културата ни. Той призова в този момент всеки българин да подкрепи родните ни творци, за да оцелеят и да продължат своето дело.

„На 28 септември срещата ще е с Мария Лалева. Програмата за октомври е почти готова. На 5-ти срещата ще е с Митко Новков, директорът на програма „Христо Ботев“ на БНР. Един от най-големите литературни критици, но и писатели. С него ще си говорим и за случващото се на литературната сцена и за неговото лично творчество. Той е изключителен познавачи на превода от български на чужд език с чудесната си книга „Намерени в превода“. Запазвам в тайна събитията на 12 и 19-ти октомври. На 26-ти ще ни гостуват трима от най-големите български съвременни сценаристи - Теодора Маркова, Невена Кертева и Георги Иванов. Познаваме ги като сценаристи на филмите „Писмо от Антарктида“ и „Дъвка за балончета“, сериалите от %Стъклен дом“ през „Под прикритие“. Те ще говорят за занаята на сценарийното писане“, разкри той./БГНЕС