Алекс Мартински: Надявам се следващия път да влезем в топ 3 на света

Надявам се следващия път да влезем в топ 3 на света. Това заяви в интервю за БГНЕС треньорът на националите до 14 г. на България Алекс Мартински. Младите ни състезатели станаха пети в света на Световното в Простейов (Чехия) през 2019 след успех над Япония с 2-1 победи. Това е най-доброто представяне в историята за юношески отбор на България на световни финали. До момента най-доброто постижение беше осмото място на първенството на планетата за юноши до 16 г. в Будапеща през 2016 година.

Мартински, бивш състезател на сингъл, а сега треньор, вярва в успехите на младите момчета.

Мартински сподели, че се радва, че е започнал с треньорството, тъй като предава своя опит на младите момчета. „Преди бях състезател на сингъл, но приключих поради други причини. Като цяло се радвам, че започнах треньорство, даже може би това ми харесва повече - радвам се, когато предавам опит на момчетата. Относно Европейското, просто едното момче от нашите се класира и изявих желание аз да го заведа. Радвам се, че отидох - това постижение, което направихме беше страхотно. Момчетата са амбицирани да направят повече, там ме послушаха за всичко и нямаше никакви проблеми и мисля, че се получи доста добре“, започна той. 23-годишният наставник добави, че децата са правили кондиционни тренировки по Скайп по време на принудителната пауза. Според него тенисът е спортът, който най-много страда от глобалната пандемия от коронавирус. „Като цяло тенис не можехме да играем, но поддържахме с всички връзки. Правихме кондиционни тренировки, много благодарности към Кирил Симеонов за тези занимания, които предостави за децата по Скайп. „Според мен в началото на следващата година ще има някакво стабилизиране. Ако трябва да съм честен, тенисът е спортът, който най-много страда, понеже на едно място се струпват играчи и хора от различни държави, а това пречи много“, продължи Мартински.

Марков е един от най-обещаващите млади състезатели, смята Мартински.

Той каза още, че се чака организиран календар до две седмици и се надява Ролан Гарос да се проведе, тъй като има класиран състезател за основната схема до 18 г. „Все още няма организиран календар, чакаме го до две седмици. Вчера обявиха, че ще има Ролан Гарос и стискаме палци той да се проведе, тъй като имаме класиран състезател за тях до 18 г. Симеон Терзиев и Виктор Марков са най-изразените тенисисти сред младите, техен личен треньор е Григор Костов, и се радвам, че съм част от техния екип“. Мартински говори и за Световното в чешкия град Простейов, на което юношите до 14 г. станаха пети в света. За него ще бъде удоволствие да продължи работата си с децата и изрази надежда, че тимът ни ще влезе сред първите три на следващите световни финали. „Дай Боже на класиране в топ 3. Мисля, че се представихме наистина много добре на Световното миналата година. Успяхме да победим всички държави, с изключение на финалистите Франция и САЩ – с Франция мачът беше много на кантар, реши се в няколко точки, имахме нужда и от малко повече късмет“.

Виктор Марков направи най-много победи там, на сингъл и на двойки, така че заслужава той да поеме отговорността за в бъдеще. Доста сложна е ситуацията със завръщането на публиката - ако има втора вълна, нещата ще се проточат още дълго време. Мисля, че притовоепидемичните мерки трябва да останат и да се предпазваме по всякакви възможни начини. С удоволствие ще продължа да помагам на децата и се надявам следващия път да влезем в топ 3“, завърши той. /БГНЕС