Александър Дунчев: Не атакувам коалицията, а заздравявам

"Не атакувам коалицията, а заздравявам", заяви народният представител от ПГ на "Продължаваме промяната" Александър Дунчев пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Дунчев изнесе данни за схеми в земеделието и бавене на реформата в Агенцията по горите и определи земеделския министър и негов заместник като "задкулисие".

Според него не се създава напрежение в коалицията. "Не, просто променяме правилата на играта. 30 години всичко се потулва под масата с политически договорки. Ако искаме България да върви напред, ако искаме както направихме от ПП и с премиера заявихме, че оттук нататък всичко ще е прозрачно, ние оттук нататък искаме депутатите от всяка партия, всеки министър да спазва правилата и да управлява ресурсите, които са му предоставени. Горите не са на една партия. Горите са на цялата държава”, категоричен бе Дунчев и попита какви са имената на директорите на горските стопанства, сменени през последната една година.

Той попита какво означава, когато се крият имената на всички кадрови промени за една година назад. "Това е отказ да имаш публичност и прозрачност, което беше основен принцип на коалицията", каза Дунчев. Според него, ако някой не е готов да спазва правилата, може да си ходи.

Дунчев подчерта, че не атакува коалицията, а я заздравява. "Всеки министър да е отговорен за това, което прави. Ние в момента се опитваме да разберем кои са кадровите промени в горите. Това се крие", заяви Дунчев. По думите му информацията, която се получава от медиите, показва, че тези назначения са предимно партийни.

Дунчев посочи, че има конкретни данни за горите, където се вижда как се облагодетелстват фирми за сметка на почтените бизнеси с помощта на директори.

На въпрос дали постът му във "Фейсбук" е съгласуван с премиера, Дунчев отговори: "Депутатите са тук, за да търсят отговорност на министрите. Информирали сме премиера, питал съм и преди това самия министър", каза депутатът от ПП. Според него, когато няма чуваемост, работата на депутатите е да защитават интересите на гражданите.

Александър Дунчев коментира, че едната стъпка за разрешаване на проблема, е да се извадят горите от земеделието, а втората стъпка да се направи така, че не министърът, не министър-председателят, а Министерският съвет да решава кой да е директор на агенция и държавните предприятия и отговорността да е споделена в цялото правителство. /БГНЕС