Александър Ненков: Партиите на протеста избягаха от важните решения

„Партиите на промяната не искаха да запретнат ръкави и да управляват. Управлението не е само да си креслив по медиите, трябва да взимаш и важни решения“. Това заяви пред БГНЕС депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков, давайки оценка за отиващото в историята 46-ото Народно събрание.

„Определено не мога да кажа, че се гордея с 46-ия парламент, но не мога да кажа, че се гордея и с 45-ия. Сегашният си парламент се провали в основната си задача – да има съставено редовно правителство с ясно изразено мнозинство. Защо това не се случи? Защото партиите на промяната, които обещаваха два пъти да дадат ново начало и нова посока на държавата, ако щете нов морал и възстановяване на парламентаризма – все клишета – не го направиха. Никой не искаше да се изцапа. Когато управляваш, трябва да бъдеш компромисен, диалогичен. Никой не го е питал ГЕРБ дали ни е било лесно като мандатоносител на направим коалиция, да поддържаме добри отношения, да се балансира между различните“, посочи още Ненков.

Той подчерта, че ГЕРБ е била готова да бъде опозиция в настоящия парламент, което, според, би било добре за партия да прекара известно време в тази роля.

„Изведнъж се оказа, че всички са опозиция, което малко трудно се обяснява на гражданите“, коментира Ненков.

Той изрази очакване следващият парламент вече да излъчи редовно правителство, което да управлява с ясно програма и дългосрочен хоризонт. /БГНЕС