Александър Николов напуска енергетиката от лоялност към ИТН

Директно предложение не е имало, заяви Александър Николов пред бТВ тази сутрин в отговор на въпроса дали е получавал предложение от Кирил Петков да остане в правителството и след напускането на „Има такъв народ”, от чиято квота е министър на енергетиката.

Да се опитва сега да се създава допълнително напрежение в тази среда, не е полезно за никой. Не съм имал проблем в комуникацията с премиера. Напускам от лоялност към „Има такъв народ”, каза Николов, чиято оставка ще бъде депозирана в понеделник.

Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието. Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам, коментира още Николов.

Относно коментарите в медии, че Министерство на енергетиката е искало доставките на руски газ да продължат, Николов каза, че това няма как да се случи след като „Газпром“ е ненадежден партньор.

МЕ: Николов ще подаде оставка в понеделник, всички твърдения за "Газпром" са спекулации

„Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов.

Той опроверга твърденията на Слави Трифонов, че от енергетиката са източени 4 милиарда. /БГНЕС