Александър Николов: Сделка за газ на двойно по-ниска цена няма

Сделка за двойно по-ниска цена на мегаватчас няма, заяви министърът на енергетиката Александър Николов по повод твърдението на ГЕРБ от четвъртък и повторено днес, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена, предаде репортер на БГНЕС.

На конкретната дата „Булгаргаз” няма сключена сделка, заяви Николов на брифинг днес. Според бившия енергиен министър Делян Добрев сделката е осъществена на 24 февруари.

Всички доставки от „Газпромекспорт” се изпълняват в пълен обем. Плащанията за месец март към „Газпром” вече са изпълнени успешно. Налице са всички основания, които да не водят до риск от спиране на доставки. БЕХ и правителството са предприели превантивни мерки за гарантиране доставките на газ, заяви Николов и съобщи, че „Булгаргаз” разполага с количества на газ за месец март и за месец април.

Въпреки това не спира да търси алтернативни варианти.

"Булгаргаз" отправи искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от "Газпром". Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на "Булгаргаз", така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас, каза още Николов.

Новините за опашките по бензиностанциите са спонсорирани от ГЕРБ-СДС, каза Николов и показа разпечатки от социалните мрежи, които показват, че отделни публикации са платени и това публично.

По думите му изнесените твърдени от последните два дни не са просто неверни, те са откровени лъжи.

Спекулацията от бившия енергиен министър, че с отварянето на резерва ще има успокоение на цените, би била смешна, ако не е тъжна, коментира Николов. /БГНЕС