Александър Усик срещу Антъни Джошуа, епизод 2

Украинецът Александър Усик и британецът Антъни Джошуа ще се изправят един срещу друг в реванш в Саудитска Арабия в събота срещу неделя през нощта. Очаква се двамата да излязат на ринга в Джеда малко след полунощ, а двубоят може да бъде гледан единствено по стрийминг платформата DAZN срещу платен абонамент.

Два пъти през последните три години и половина Антъни Джошуа неочаквано загуби световните титли. Александър Усик надигра шампиона през септември, въпреки че бе тотален аутсайдер според водещите букмейкъри. Украинецът отне титлите на Джошуа във версиите WBA (Световна боксова асоциация), IBO (Международна боксова организация), IBF (Международна боксова федерация) и WBO (Световна боксова организация) и сега ще ги защитава. Предишното поражение на британеца пък дойде срещу мексиканеца Анди Руис през 2019-а. В събота срещу неделя през нощта предстои епизод 2 на битката между двама от най-добрите боксьори през последните години в тежка категория на професионалния бокс

Усик и Джошуа са по-тежки в сравнение с първия си мач в Лондон миналата година. На кантара в Джеда, ден преди големия реванш за световните титли по бокс в тежка категория, украинецът закова стрелките на 100.5 кг, което е с 200 грама повече от теглото му на 25 септември 2021-а. Джошуа е дори още по-тежък - 110.9 кг сега спрямо 108.9 кг преди 11 месеца.

Реваншът трябваше да се състои по-рано, но беше отложен заради войната в Украйна. Усик предпочете да се завърне в родината си и да се присъедини към армията, а Джошуа уважи решението му. 35-годишният Усик е непобеден на професионалния ринг след 19 мача, докато съперникът му има 2 поражения и 24 победи.

Любопитно е, че двамата ще вземат еднакви пари, независимо, че по традиция шампионът в повечето случаи взима по-голям дял от организаторите. В случая Усик и Ей Джей ще спечелят по около 40 милиона долара за своя мач.

Както е известно, в галавечерта в Саудитска Арабия ще гледаме и български боксьор. Трайчо Георгиев ще се бие с Рашид Беласа, който е поредната youtube сензация с много пари и влечение към бокса. /БГНЕС