Александър Андреев: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

За по-високи санкции за купения и корпоративния вот призова президентът Румен Радев. По негова инициатива в президентската институция се проведе дискусия, на която се обсъдиха проблемите при проведените местни избори. В дебата участваха представители на Централната избирателна комисия и на отговорните институциите за провеждането и организацията на местния вот, както и анализатори на изборния процес.

"Ние считаме, че организацията на изборите, факт е, че те бяха насрочени доста по-рано, даде възможност подготовката да протече нормално и да бъдат проведени нормално и самите избори", каза пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев. Президентът е очертал ясно въпросите, които трябва да бъдат разгледане при следващо обсъждане. Акценти бяха купуването на гласове, контролираният вот, недействителните гласове.

"Знаем, че тук трябва да има законодателната воля на парламента, за да може те да бъдат решени по нормативен път. Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове", смята говорителят на ЦИК. Като проблем при попълването на бюлетина Андреев посочи неяснотата или неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията. Отбелязването само на преференцията води до недействителност на гласовете.

"По-подробен анализ ще бъде извършен едва след като приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища. Ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство, сега е моментът да бъдат преценени и анализирани", каза още Александър Андреев и подчерта: Това, на което бихме акцентирали, е да бъдат разгледани въпросите, свързани с протоколите, тъй като в самите протоколи се съдържат данни, които нямат съществено значение за определянето на резултатите от изборите. /БГНЕС